Lia Savonea, după discuţia cu premierul: S-a agreat propunerea CSM pentru un termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ

Preşedintele CSM, Lia Savonea, transmite, luni seară, că, în urma discuţiei de la Palatul Victoria cu premierul, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ.

1020 afișări
Imaginea articolului Lia Savonea, după discuţia cu premierul: S-a agreat propunerea CSM pentru un termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ

Savonea, după discuţia cu premierul: S-a agreat propunerea CSM pentru un termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ

Preşedintele CSM transmite, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul Consiliului, că situaţia generată de adoptarea OUG pe legile justiţiei a determinat convocarea pentru luni a Plenului Consilului Superior al Magistraturii pentru dezbaterea efectelor adoptării ordonanţei şi stabilirea demersurilor care se impun.

"Cu referire la propunerile Consiliului, acestea au în vedere următoarele: Necesitatea amânării sau a modificării unor dispoziţii referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, concursul de admitere în magistratură, formarea iniţială a auditorilor de justiţie, stagiul judecătorilor şi procurorilor, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor, concursul de promovare în funcţii de execuţie şi de numire în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sau concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii încă din anul 2018. Din această perspectivă, sunt relevante cele reţinute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în Hotărârea Plenului nr. 1038 din 13 noiembrie 2018, prin care a fost avizat favorabil, cu observaţii, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei şi care a cuprins, în Anexă, propuneri referitoare la toate aspectele anterior menţionate", arată Lia Savonea.

Preşedintele Consiliului arată că toţi membrii CSM s-au exprimat ferm în sensul că principiul cooperării loiale interinstituţionale impune acordarea unui termen rezonabil pentru exprimarea vizului consultativ, chiar şi în situaţiile în care adoptarea unui act normative reclamă urgenţă.

"În baza mandatului acordat astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a participat la întâlnirea organizată la sediul Guvernului României, cu Premierul României. În urma acestor discuţii, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului, menţinerea solicitărilor formulate de Consiliu, precum şi măsura abrogării modificărilor aduse dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcţii de conducere la unităţile de parchet, dar şi revenirea asupra dispoziţiilor care vizează drepturile specialiştilor IT", a completat Savonea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că va fi instituit un mecanism de dialog astfel încât proiectele propuse de Guvern să ajungă la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel puţin cinci zile înainte, pentru a putea fi analizate, dezbătute şi avizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici