Liderii UDMR au comemorat victimele din martie 1990 de la Târgu Mureş - VIDEO

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela s-au întâlnit, sâmbătă, cu victimele şi cu rudele unor victime ale conflictului interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureş, cărora le-au oferit buchete de flori şi bani din Fondul de Solidaritate al Uniunii.

634 afișări
Imaginea articolului Liderii UDMR au comemorat victimele din martie 1990 de la Târgu Mureş - VIDEO

Liderii UDMR au comemorat victimele din martie 1990 de la Târgu Mureş - VIDEO

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Marko Bela şi preşedintele UDMR Mureş, Kelemen Attila, au depus, sâmbătă dimineaţă, coroane de flori la mormântul scriitorului Suto Andras - care şi-a pierdut un ochi în conflictul interetnic din martie 1990 - după care s-au întâlnit cu victimele şi rudele unor victime ale acelor evenimente, la sediul Fundaţiei "Kos Karoly".

Cei trei lideri ai UDMR le-au înmânat buchete de flori şi un sprijin material din Fondul de Solidaritate al Uniunii rudelor lui Gemes István, Csipor Antal şi Kiss Zoltan, decedaţi în cursul evenimentelor din martie '90 de la Târgu Mureş, precum şi lui Csersznyes Pal, Szabadi Ferenc şi Juhasz Ilona, participanţi la conflictul interetnic.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că evenimentele din martie '90 de la Târgu Mureş au fost generate de fosta Securitate, pentru că oamenii simpli nu şi-au dorit acest conflict interetnic, arătând că "lecţia dură pe care au învăţat-o şi românii şi maghiarii" este că orice problemă se rezolvă "în instituţii politice, cu mijloace politice" şi nu în stradă.

El şi-a exprimat speranţa că astfel de evenimente nu se vor repeta niciodată, în timp ce vicepremierul Marko Bela a declarat că rolul comemorărilor acelor evenimente, în fiecare an, este de a împiedica "repetarea istoriei".

Marko Bela a spus că în ultimele zile s-a gândit dacă trebuie ca în fiecare an să se rememoreze ce s-a întâmplat în martie '90 sau ar fi mai bine să se uite acele evenimente. El a subliniat că rolul comemorărilor este de a împiedica să se întâmple din nou astfel de evenimente, adăugând că în ultimele zile au existat din nou la Târgu Mureş "controverse, tensiuni în relaţiile interetnice", legate de subiectul Universităţii de Medicină şi Farmacie din oraş.

"Eu nu cred într-o analogie. Sunt convins că trăim o altă epocă şi într-o altă societate. Dar, în acelaşi timp, nu cred că istoria e ireversibilă. Cred că istoria devine ireversibilă dacă avem puterea să o facem ireversibilă şi dacă reuşim să învăţăm din ce s-a întâmplat acum 23 de ani. Rostul acestor comemorări ar fi de fapt acesta: să tragem foarte corect învăţămintele şi să împiedicăm repetarea istoriei. Sunt convins că avem această forţă", a arătat Marko Bela.

Fondul de Solidaritate, din care UDMR acordă, în fiecare an, începând din 1990, sprijin material victimelor şi rudelor victimelor conflictului interetnic din martie 1990, a fost instituit la propunerea lui Marko Bela.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, evenimentele din martie 1990 s-au soldat cu 278 de victime, din care 190 de români şi 88 de maghiari. În evenimente au murit cinci persoane - trei maghiari şi doi români -, au fost distruse 46 de autovehicule, au fost devastate sediile a patru formaţiuni politice şi s-au comis furturi din două unităţi comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici