Lipsa de imunitate creşte riscul unei pandemii de gripă aviară, atenţionează EFSA

Agenţia pentru Siguranţa Alimentară a UE (EFSA) a avertizat miercuri în legătură cu o pandemie de gripă aviară dacă virusul devine transmisibil între oameni, deoarece aceştia nu au imunitate împotriva virusului.

106 afișări
Imaginea articolului Lipsa de imunitate creşte riscul unei pandemii de gripă aviară, atenţionează EFSA

Lipsa de imunitate creşte riscul unei pandemii de gripă aviară, atenţionează EFSA

Acest avertisment vine la o zi după ce Texasul a raportat că tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a fost detectată la o persoană care a crescut vite despre care se presupune că au fost infectate cu acest virus, relatează Reuters.

Gripa aviară este o preocupare pentru guverne şi pentru industria avicolă atât din cauza riscurilor de boală la păsări, cât şi din pricina posibilităţii de transmitere a acesteia la oameni.

Numărul de focare de gripă aviară a fost mai mic până acum, dar boala s-a răspândit geografic, incluzând Antarctica, la un număr tot mai mare de mamifere, ceea ce creşte riscul ca ea să devină o ameninţare mai mare pentru oameni.

Până în prezent, nu s-a observat nicio transmitere a bolii de la om la om, iar transmiterea gripei aviare de la animale infectate la oameni este rară.

,,În cazul în care virusurile gripei aviare H5N1 dobândesc capacitatea de a se răspândi printre oameni, ar putea avea loc o transmitere pe scară largă din cauza lipsei de imunitate", a arătat EFSA.

887 de cazuri de infecţie umană cu virusul H5N1 au fost raportate la nivel mondial între ianuarie 2003 şi 26 februarie anul acesta, a arătat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ultimul său raport. Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentând o rată de 52%.

Majoritatea cazurilor au fost depistate la persoane care au fost expuse fără protecţie la păsări de curte bolnave sau moarte, la pieţe de păsări vii sau la un mediu contaminat, relevă sursa citată.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici