Liviu Dragnea, despre verificările la DNA şi Parchetul General: CCR a prezentat o motivare amplă, destul de clară

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, miercuri, după bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, că aşteaptă poziţia ministrului Justiţiei privind verificările referitoare la şefii de parchete, precizând că CCR a prezentat o "motivare amplă, destul de clară" în cazul anchetei OUG 13.

386 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, despre verificările la DNA şi Parchetul General: CCR a prezentat o motivare amplă, destul de clară

Liviu Dragnea, despre verificările la DNA şi Parchetul General: CCR a prezentat o motivare amplă, destul de clară

"Nu îi cer nici ministrului Justiţiei să mă informeze pe mine despre asta (n.r. verificările la parchete). Aştept cu foarte mare interes poziţia dumnealui, termenul pe care l-a indicat, sper să fie 10 zile pentru că nu are rost să ne ascundem după degete. Curtea Constituţională a prezentat o motivare amplă, destul de clară şi fără echivoc. După ce ministrul Justiţiei va avea o poziţie, o să comentez şi o să îmi exprim şi eu punctul de vedere. Am spus-o şi ieri, nu vreau, sub nicio formă, să influenţez poziţia ministrului Justiţiei", a declarat Liviu Dragnea.

Precizările vin în contextul în care Ministrul Justiţiei a anunţat, duminică seară, că va evalua activitatea Ministerului Public şi a DNA, structură a acestuia, pe criterii profesionale, adică pe cauze, şi manageriale, sugerând totodată şi că şefii celor două parchete ar putea să-şi dea demisia, după ancheta pe OUG 13 şi motivarea publicată de Curtea Constituţională. Ulterior, Tudorel Toader şi-a nuanţat declaraţiile, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, să demisioneze, ci doar "a evocat o instituţie din Codul Muncii".

Ulterior, ambele structuri de parchet au reacţionat. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Augustin Lazăr, a declarat, luni dimineaţa, că nu va demisiona, instituţia pe care o conduce anunţând printr-un comunicat de presă că ancheta penală în dosarul privind ordonanţa 13 continuă.

DNA transmis un comunicat de presă prin care susţine că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele şi soluţiile dispuse de aceştia sunt supuse controlului instanţelor de judecată.

După reacţiile celor două instituţii, Ministerul Justiţiei a făcut precizări referitoare la competenţa de a verifica şefii de parchete, menţionând că, în calitate de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului general al României şi a şefului DNA, are dreptul de a le verifica eficienţa managerială.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici