Locurile cu taxă din universităţile de stat ar putea fi desfiinţate

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de parlamentarii PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip care prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat. Actul normativ, care modifică legea 1/2011 a educaţiei naţionale, prevede că în instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern.

5163 afișări
Imaginea articolului Locurile cu taxă din universităţile de stat ar putea fi desfiinţate

Locurile cu taxă din universităţile de stat ar putea fi desfiinţate (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Proiectul menţionează că, în instituţiile de învăţământ superior particular, învăţământul este cu taxă, cuantumul acesteia fiind stabilit de Consiliul de Administraţie sau de Senatul universitar, conform prevederilor Cartei universitare.

Propunerea legislativă mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie, la un program de studiu, şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit acest proiect de lege deoarece termenul de 22 iunie stabilit pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit. Senatul este, însă, forul decizional, senatorii urmând să se pronunţe în sesiunea legislativă din toamnă asupra acestei propuneri legislative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici