Loţiunile şi pudra cosmetică pentru bebeluşi conţin substanţe potenţial nocive

Loţiunile, şampoanele şi pudra de talc pentru bebeluşi pot transmite compuşi chimici potenţial toxici, precum ftalaţii, în organismul copiilor, potrivit unui studiu.

1 afișare
Imaginea articolului Loţiunile şi pudra cosmetică pentru bebeluşi conţin substanţe potenţial nocive

Loţiunile şi pudra cosmetică pentru bebeluşi conţin substanţe potenţial nocive

Studiul realizat de Universitatea din Washington şi institutul de cercetări din cadrul Spitalului de pediatrie din Seattle, demonstrează că bebeluşii pe pielea cărora mamele aplică produse de acest tip prezintă în urină o concentraţie mai mare de ftalaţi decât sugarii care nu beneficiază de astfel de "tratamente cosmetice".

Cercetătorii au măsurat concentraţia în urină a nouă tipuri de ftalaţi la 163 de bebeluşi cu vârsta între 2 şi 28 de luni.

Ftalaţii pot provoca tumori hepatice, potrivit testelor realizate pe cobai în laborator.

Cercetătorii au descoperit că bebeluşii ai căror părinţi utilizau şampoane, pudră de talc şi loţiuni prezentau un nivel mai mare de ftalaţi în urină.

"Este îngrijorător, pentru că expunerea la ftalaţi în primele luni de viaţă a fost asociată cu modificări în concentraţia de hormoni şi cu o creştere a cazurilor de alergii şi eczeme", a indicat Sheela Sathyanarayana, profesor de pediatrie la Universitatea din Washington, autor al acestui studiu.

"Bebeluşii sunt, poate, cei mai afectaţi comparativ cu copiii şi adulţii, pentru că sistemul lor reproducător şi endocrin nu este complet dezvoltat", spune profesorul.

În 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea a şase ftalaţi în compoziţia jucăriilor zornăitoare pentru bebeluşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici