Lucian Duţă: Nu cred că am greşit de vreme ce Guvernul continuă implementarea proiectelor mele

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă, chemat marţi la DNA pentru lămuriri în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, a declarat la ieşire că sistemul implementat de el a fost premiat de-a lungul anilor şi că Guvernul Ponta continuă implementarea lui.

75 afișări
Imaginea articolului Lucian Duţă: Nu cred că am greşit de vreme ce Guvernul continuă implementarea proiectelor mele

Lucian Duţă: Nu cred că am greşit de vreme ce Guvernul continuă implementarea proiectelor mele (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Lucian Duţă a fost chemat marţi de procurorii anticorupţie la sediul DNA pentru a oferi lămuriri suplimentare în legătură cu o serie de documente pe care le-a depus pe parcursul anchetei ce îl vizează.

DNA a anunţat, în februarie, că Lucian Duţă este urmărit penal pentru abuz în serviciu, pentru că a aprobat actele întocmite de CNAS privind achiziţia unor servicii de mentenanţă în cazul aplicaţiilor informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate.

La ieşirea din sediul DNA, Duţă a arătat că, în urmă cu o lună, proiectul făcut de el la CNAS pentru reţeta electronică a câştigat premiul Comisiei Europene pentru cel mai bun proiect informatic din Europa.

"Acum trei ani, sistemul informatic unic integrat, acel SIUI înjurat de foarte mulţi utilizatori ce nu voiau să-l folosească, a luat locul trei în lume", a mai spus Duţă.

Acesta a precizat că Guvernul României şi-a dat girul pentru acest proiect şi continuă implementarea lui, astfel că nu crede că a făcut greşeli în legătură cu acest proiect.

"Tot săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat o hotărâre de guvern prin care vor fi distribuite cardurile de sănătate. Eu cred că acestea sunt motive îndestulătoare care să dovedească faptul că tot ce am făcut la CNAS a fost de bună-credinţă, faptul că însuşi Guvernul Ponta continuă azi strategia începută de mine, dar pe care, din păcate, nu am apucat să o finalizez", a mai spus Duţă.

El a precizat că implementarea proiectelor sale s-a făcut pe baza a "mii de documente" şi că la acest moment unele dintre ele ridică, "din anumite puncte de vedere", semne de întrebare, dar a arătat că speră ca nelămuririle să fie rezolvate cu ajutorul său.

Procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală a lui Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la data faptelor, pentru săvârşirea unei tentative la infracţiunea de abuz în serviciu (două acte materiale) şi a unei infracţiuni de abuz în serviciu.

"În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru «servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP» (aplicaţie informatică de management a resurselor). Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC Siveco România SA în perioada 2003-2007", a precizat DNA, în februarie.

Anchetatorii au stabilit că procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.

"Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate", potrivit DNA.

Din datele obţinute până în prezent de procurori a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea, s-ar fi produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de peste 150.000 de euro, fiind realizat, totodată, "şi un avantaj patrimonial în favoarea SC Siveco România SA".

"Concret, în calitate de preşedinte al CNAS, suspectul Duţă Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de CNAS în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au arătat procurorii.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor judeţene, a precizat sursa citată.

În acest dosar este cercetat şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzaţiile în 5 februarie. Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

"Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au arătat procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici