Lungul şir de nereguli scoase la iveală de explozia din Galaţi. Cine ar fi proprietarul hotelului construit pe rezervorul de carburanţi „uitat” de autorităţi

Numeroase nereguli, tolerate de autorităţile de control, au contribuit la producerea exploziei din oraşul Galaţi. Este vorba despre autorizaţii, termene şi alte obligaţii încălcate de proprietarul fostei staţii de benzină, dar şi de societatea care deţine hotelul şi spălătoria auto.

7733 afișări
Imaginea articolului Lungul şir de nereguli scoase la iveală de explozia din Galaţi. Cine ar fi proprietarul hotelului construit pe rezervorul de carburanţi „uitat” de autorităţi

Explozia devastatoare din parcarea hotelului din oraşul Galaţi scoate la iveală un lung şir de nereguli

Locul în care s-a produs explozia se află în mijlocul unui cartier din oraşul Galaţi. Din 2001 până în 2013 acolo a fost o staţie de carburanţi, care s-a transformat într-un hotel şi o spălătorie auto. Fosta staţie peco a fost închisă fără a fi respectate prevederile legale şi fără intervenţia autorităţilor, iar noul proprietar a transformat zona într-un hotel cu spălătorie auto ca şi cum unitatea de comercializare a carburanţilor nu ar fi existat.

Potrivit Primăriei Galaţi, proprietarul benzinăriei dezafectate a solicitat de-a lungul timpului numeroase documente. În 2001 a cerut certificat de urbanism şi autorizaţie de construire pentru staţia de carburanţi, spălătoria auto şi anexe. Apoi, în 2007 şi 2008, aceeaşi societate a solicitat din nou autorizaţie de construire şi certificat de urbanism pentru intrarea în legalitatea a complexului de prestări servicii şi alimentaţie publică. În 2013 apare un nou certificat de urbanism pentru terasa complexului de la etajul 1. După schimbarea proprietarului, noua societate solicită în 2018 certificat de urbanism pentru modernizarea, reamenajarea şi schimbarea de destinaţie a imobilului care se transformă din benzinărie în spaţiu comercial.

În prezent, Primăria Galaţi spune că niciuna dintre societăţi nu a respectat legea.

„Menţionăm că niciuna dintre autorizaţii nu a fost respectată şi nu s-a soldat cu recepţie la terminarea lucrărilor. Poliţia Locală a dispus în urma amenzilor aplicare măsura intrării în legalitate. Din extrasul de carte funciară rezultă că buncărul subteran construcţie C3 are suprafaţa de 108 metri pătraţi”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

De altfel, în 2013 Poliţia Locală Galaţi l-a amendat pe fostul proprietar al staţiei de carburanţi cu 3.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei de construire. Amenda nu a fost urmată de măsuri privind intrarea în legalitate, iar procesul deschis de Poliţia la Judecătorie s-a închis în momentul morţii fostului proprietar al staţiei peco.

„Deoarece nu au fost respectate măsura şi termenul dispus pentru intrare în legalitate, Poliţia Locală Galaţi a sesizat instanţa de judecată, pe rolul Judecătoriei Galaţi fiind deschis un dosar cu obiectul obligaţie de a face. În 2017, instanţa respinge cererea formulată de PLG, motiv pentru care instituţia noastră nu a mai putut dispune alte masuri”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Poliţiei Locale Galaţi.

Neregulile erau cunoscute şi de alte instituţii din Galaţi. Conform legii, în momentul în care o staţie de benzină se închide, autorităţile de la Protecţia Mediului sunt informate, iar terenul trebuie curăţat de reziduuri, inclusiv rezervoarele subterane. Se pare că societatea care a administrat staţia peco nu a îndeplinit paşii legali pentru închiderea unităţi şi fostul proprietar nu a făcut decât să acopere cu o placă de beton rezervorul de combustibil.

În plus, reprezentanţii ISU spun că hotelul funcţiona fără aviz de securitate la incendiu, motiv pentru care, în urmă cu nouă luni, societatea comercială a fost sancţionată cu 10.000 de lei.

„Au fost amendaţi pentru că au construit fără să ne întrebe. Nu au solicitat avizul pompierilor în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Amenda din luna martie a fost de 10.000 de lei.la punerea în funcţiune fără autorizaţie amenda este şi mai mare. Dacă sunt încălcări grave ale securităţii amenda este de 100.000 de lei şi se suspendă activitatea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Totuşi, proprietarul hotelului, despre care se spune că ar fi un poliţist din Galaţi, şi-a văzut de treabă şi a construit o unitate hotelieră peste o un rezervor de carburanţi care a fost „uitat” de toată lumea, inclusiv de autorităţi.

Totul a ieşit la iveală luni, 9 decembrie, după ce a avut loc explozia. De asemenea, s-a aflat faptul că lucrările de modernizare din cauza cărora s-a produs explozia se desfăşurau fără respectarea normelor de securitate la incendiu şi fără autorizaţie de la primărie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici