Macron apără scrierea corectă a limbii franceze. Scrierea incluzivă, atacată de preşedinte

Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a inaugurat Oraşul internaţional a limbii franceze, luni, şi a ţinut să reamintească utilizarea corectă a limbii franceze, atacând scrierea incluzivă, conform AFP.

779 afișări
Imaginea articolului Macron apără scrierea corectă a limbii franceze. Scrierea incluzivă, atacată de preşedinte

Macron apără scrierea corectă a limbii franceze. Scrierea incluzivă, atacată de preşedinte

Limba franceză „Făureşte naţiunea”, a declarat Emmanuel Macron, în timp ce a făcut o invitaţie către francezi „să nu cedeze în faţa valului timpului” adăugând „puncte în mijlocul cuvintelor”.

Pe ordinea de zi a Senatului din Hexagon se află un proiect de lege pentru interzicerea scrierii inclusive.

„În această limbă, masculinul îl face pe neutru. Nu avem nevoie să adăugăm puncte în mijlocul cuvintelor, nici liniuţe sau orice altceva pentru a o face lizibilă”, a declarat şeful statului la inaugurarea Cité internationale de la langue française din Villers-Cotterêts (Aisne).

Textul redactat de senatoarea Pascale Gruny, membră a partidului Les Républicains, abordează frontal problema.

Se intenţionează interzicerea acestei practici „în toate cazurile în care legiuitorul (şi eventual autoritatea de reglementare) solicită un document în limba franceză”, potrivit republicanei.

Este vizată o gamă largă de documente: instrucţiuni de utilizare, contracte de muncă, regulamente interne ale întreprinderilor, dar şi documente juridice, care ar fi considerate atunci inadmisibile sau nule dacă măsura ar fi aplicată.

Senatorii cer, de asemenea, interzicerea „cuvintelor gramaticale care constituie neologisme, cum ar fi "iel", o formulă de substituţie pentru "il" şi "elle", sau "celleux", o formulă de substituţie între "celles" şi "ceux".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici