MAE: Monitorizăm evoluţiile din Africa privind Ebola. Nu au fost informaţii privind români afectaţi

MAE informează că monitorizează în permanenţă, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, evoluţia impactului Ebola, menţionând că nu s-au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere şi nici nu au fost informări cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virus.

265 afișări
Imaginea articolului MAE: Monitorizăm evoluţiile din Africa privind Ebola. Nu au fost informaţii privind români afectaţi

MAE: Monitorizăm evoluţiile din Africa privind Ebola, nu au fost informaţii privind români afectaţi (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, monitorizează în permanenţă evoluţia impactului virusului Ebola.

"De asemenea, ambasadele României din Africa de Vest participă constant alături de partenerii din Uniunea Europeană la numeroase întâlniri de lucru pe această temă, existând o cooperare permanentă inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este în contact permanent cu autorităţile locale din această zonă. În acest context, informăm că Guineea a închis temporar graniţele cu Liberia şi Sierra Leone. Autorităţile declară că măsura a fost luată preventiv, pentru a împiedica propagarea epidemiei dinspre cele două state vecine", se arată în comunicatul MAE.

Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătăţii din Nigeria a pus în aplicare un plan de măsuri, procedând la verificarea persoanelor care intră în ţară prin toate punctele de frontieră (porturi, aeroporturi şi graniţă terestră). Personalul medical din această ţară verifică prin mijloace speciale starea de sănătate a persoanelor care sosesc în Nigeria.

Misiunile diplomatice ale României în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existenţei unor cazuri a virusului Ebola la cetăţenii români aflaţi nu numai în zonele afectate, ci şi la nivelul statelor învecinate, depunând eforturi substanţiale de intrare în posesie a unor informaţii concrete şi verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa, precizează MAE.

"Precizăm că ambasadele României din Africa de Vest menţin legătura cu cetăţenii români aflaţi în zonă care au dorit să îşi anunţe prezenţa în zonă, precum şi cu cei înregistraţi voluntar la misiunile diplomatice ale României. Menţionăm că până în prezent, ambasadele României din Africa de Vest nu au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere din partea unor cetăţeni români şi nici nu au fost informate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola în statele din Africa de Vest", se arată în comunicatul MAE.

Sursa precizează că "înregistrarea cetăţenilor români este reglementată prin dispoziţiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care stipulează că în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinătate, cetăţenii români au obligaţia de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României".

"Ambasadele României în Africa de Vest sunt pregătite să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în această zonă. În egală măsură, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-au luat măsuri pentru tratarea cu maximă atenţie a fiecărei cereri de viză provenite din partea cetăţenilor străini care solicită viza română la misiunile diplomatice române din Africa de Vest", se mai arată în comunicat.

Ţările vest-africane au intensificat, în ultimele zile, eforturile pentru limitarea răspândirii virusului Ebola, care a provocat moartea a circa 1.000 de persoane. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat.

Un tratament preventiv împotriva Ebola, dezvoltat de laboratorul britanic GSK, va fi testat clinic în septembrie şi, dacă se va dovedi eficient, ar putea fi disponibil din anul 2015, a declarat Jean-Marie Okwo Bélé, director al Departamentului pentru Imunizare din cadrul OMS.

Autorităţile din România au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul unui român suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Bărbatul suspect de Ebola are 51 de ani, este din Ploieşti şi s-a întors din Nigeria la 25 iulie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, el s-a prezentat, sâmbătă dimineaţă, la Spitalul Judeţean Ploieşti, cu simptomele febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici