MAE: O firmă din România a anunţat că doi angajaţi sunt reţinuţi de persoane fizice în India

MAE a constituit o celulă de criză în cazul celor doi cetăţeni români despre care s-a spus că ar fi răpiţi în India, după ce ambasada a fost contactată de o firmă din România care a anunţat că doi angajaţi ai săi au fost reţinuţi de persoane fizice din cauza unor neînţelegeri de ordin comercial.

568 afișări
Imaginea articolului MAE: O firmă din România a anunţat că doi angajaţi sunt reţinuţi de persoane fizice în India

MAE: O firmă din România a anunţat că doi angajaţi sunt reţinuţi de persoane fizice în India (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a relatat, într-un briefing, că joi, 1 noiembrie, Ambasada României la New Delhi a fost sesizată de o firmă din România că doi angajaţi ai săi, cetăţeni români, au fost reţinuţi de autorităţile de control pe un aeroport din Sudul Indiei.

Cazanciuc a precizat că ambasada a verificat aceste afirmaţii, care nu s-au confirmat, iar în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii firmei au contactat din nou misiunea diplomatică, spunând că cei doi angajaţi au fost reţinuţi de "persoane fizice", ca urmare a unor "neînţelegeri de ordin comercial".

Ambasada a informat Centrala MAE, iar ministrul Afacerilor Externe a dispus constituirea unei celule de criză la departamentul consular.

"Au fost transmise instrucţiuni Ambasadei României la New Delhi pentru a contacta de îndată Ministerul de Externe indian şi Ministerul de Interne indian şi au fost trimise instrucţiuni şi consulului onorific din sudul Indiei pentru a încerca clarificarea situaţiei celor doi cetăţeni români. De asemenea, consulul român aflat în cadrul Ambasadei a primit instrucţiuni imediate pentru a se deplasa în statul Kerala unde s-ar presupune că cei doi cetăţeni români ar fi dispăruţi, reţinuţi sau orice altă formă de privare de libertate", a spus Cazanciuc.

El a precizat că în cursul zilei de vineri a fost invitată la MAE şi o delegaţie a Ambasada Indiei pentru clarificări şi sprijin.

"În acest moment, ambasadorul României la New Delhi se află în audienţă la ministrul de Interne indian. În cursul acestei zile a avut loc şi un dialog între Ministerul de Externe şi ministrul de Interne român în urma căruia s-a convenit un set de măsuri de sprijin pentru clarificarea situaţiei prin cooperarea celor două poliţii naţionale din România şi din India", a afirmat oficialul MAE.

De asemenea, el a făcut un apel la presă să transmită "numai informaţii oficiale primite de la MAE pentru a evita orice neînţelegeri pe acest subiect şi pentru a găsi împreună cu autorităţile indiene cele mai adecvate forme de sprijin".

"Nu putem intra în niciun fel de detalii, tocmai pentru a putea găsi formele de sprijin cele mai adecvate la acest moment", a spus Cazanciuc, întrebat dacă există o cerere de recompensă în vederea eliberării celor doi cetăţeni români.

El a mai precizat că a fost activată în MAE celula de criză "de îndată ce a fost primită informaţia de la Ambasada României de la New Delhi privind o posibilă răpire, sechestrare a cetăţenilor români".

La scurt timp după conferinţa de presă susţinută de Cazanciuc la sediul MAE, a sosit o delegaţie a Ambasadei Indiei la Bucureşti. Aceasta a stat în sediul MAE aproximativ un sfert de oră.

Potrivit Realitatea TV, doi cetăţeni români din Suceava ar fi fost răpiţi într-o regiune din sudul Indiei.

Conform unor apropiaţi ai familiilor celor doi, citaţi de postul de televiziune, s-ar cere o răscumpărare pentru cei doi români, care ar fi urmat să revină curând în ţară întrucât contractul de muncă se terminase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici