MAE: Şase români, victime ale traficului de persoane, au fost repatriaţi din Portugalia

Ministerul de Externe a anunţat, luni, că şase dintre cei 29 de români, care au reclamat faptul că sunt cazaţi şi plătiţi necorespunzător de un angajator din Portugalia, au fost repatriaţi, urmând ca şi ceilalţi muncitori să revină în ţară până la sfârşitul săptămânii.

253 afișări
Imaginea articolului MAE: Şase români, victime ale traficului de persoane, au fost repatriaţi din Portugalia

MAE: Şase români, victime ale traficului de persoane, au fost repatriaţi din Portugalia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În urma demersurilor întreprinse de către Ambasada României la Lisabona pe lângă autorităţile portugheze competente, au fost iniţiate procedurile de repatriere pentru grupul de 29 de cetăţeni români, victime ale traficului de persoane", potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Cei şase au părăsit Portugalia în noaptea de 22 spre 23 noiembrie.

Potrivit MAE, Ambasada României la Lisabona "acţionează, în continuare, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare pentru ceilalţi cetăţeni români care se află în Portugalia, urmând ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, întreg grupul să fie repatriat".

Mai mulţi români au căzut victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă în Portugalia, a precizat, la 2 noiembrie, Ministerul de Externe, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.

Muncitorii români "au acceptat o ofertă de muncă identificată online, pentru care angajatorul urma să le încheie contracte de muncă. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar aceştia au fost cazaţi în condiţii improprii şi remuneraţi necorespunzător", se arată în răspunsul MAE.

Cazul a fost sesizat de un cetăţean român, care a informat Ambasada României la Lisabona.

Reprezentanţii misiunii diplomatice "au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia", precizează sursa citată.

Potrivit presei portugheze, mai mulţi români plecaţi la cules de măsline ar fi fost sechestraţi de angajatorul lor, în zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici