MAE: Se fac verificări referitor la existenţa vreunui român la bordul navei abordate de iranieni

Ministerul de Externe a precizat, miercuri, că a transmis marţi instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi Teheran să solicite autorităţilor locale detalii despre nava Maersk Tigris abordată de iranieni, la bordul căreia s-ar afla şi marinari români, potrivit presei iraniene.

115 afișări
Imaginea articolului MAE: Se fac verificări referitor la existenţa vreunui român la bordul navei abordate de iranieni

MAE: Se fac verificări referitor la existenţa vreunui român la bordul navei abordate de iranieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu referire la situaţia navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetăţeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de ieri (marţi - n.r.) au fost transmise instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi la Teheran, care au solicitat autorităţilor competente locale informaţii detaliate despre situaţia navei, dar mai ales verificarea existenţei vreunui cetăţean român la bord", informează MAE.

Verificările continuă şi pe parcursul zilei de miercuri, "fiind aşteptate clarificări în regim de urgenţă", mai anunţă Ministerul de Externe, adăugând că în prezent se efectuează verificări privind componenţa echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.

Televiziunea publică iraniană susţine că la bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, abordată de Gardienii Revoluţiei în Strâmtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar, relatează Stars and Stripes, în ediţia electronică.

Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marţi, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite şi au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.

Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit şi niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naţionalităţile acestora. Associated Press citează televiziunea publică iraniană care susţine că la bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar. Televiziunea iraniană susţine că nava a fost reţinută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Deşi Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost "inadecvat" din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Insulele Marshall sunt o ţară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informaţii despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Hormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.

Iranul desfăşoară frecvent exerciţii militare în interiorul şi în jurul strâmtorii. În 2007, forţele Gărzii Revoluţionare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregată din Golf, acuzându-i că operează în apele iraniene. Ei au fost eliberaţi două săptămâni mai târziu.

Vineri, patru nave de patrulă ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de o navă comercială sub pavilion american, MV Maersk Kensington, ce se deplasa pe o rută de tranzit recunoscută internaţional din apropiere de Oman, a declarat un oficial al Marinei americane. La un moment dat, vasele iraniene au încercuit Maersk Kensington, dar nu au fost trase focuri de armă şi iranienii nu au încercat să urce la bord, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. Nava nu a cerut ajutor, iar vasele iraniene s-au retras în cele din urmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici