Magistraţi: Discuţiile cu Predoiu au fost o "falsă deschidere" a Guvernului pentru negociere

Magistraţii spun că afirmaţia ministrului Justiţiei că nu se poate negocia cu aceştia este incorectă, pentru că mandatul său declarat la discuţiile de vineri a fost doar de a informa premierul asupra doleanţelor lor, dorindu-se "a se marca public o falsă deschidere a Guvernului pentru negociere".

16 afișări
Imaginea articolului Magistraţi: Discuţiile cu Predoiu au fost o "falsă deschidere" a Guvernului pentru negociere

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Mediafax Foto/Andreea Balaurea)

"În mod incorect ministrul Justiţiei a declarat că nu se poate negocia cu magistraţii, acuzaţi de a se fi situat pe o poziţie de forţă, din moment ce mandatul său declarat la discuţii nu a fost de a negocia, ci de a informa premierul asupra doleanţelor magistraţilor. Prin urmare, nu s-a dorit decât a se marca public o falsă deschidere a Guvernului pentru negociere şi o dezinformare, atâta vreme cât au fost trecute sub tăcere propunerile avansate de magistraţi pentru a se debloca situaţia de criză", precizează Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Procurorilor din România (APR), Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAGJ), constituite în Forumul Asociaţiilor Profesionale pentru o Magistratură Europeană în România.

Potrivit magistraţilor, în condiţiile în care premierul are disponibilitatea de a discuta cu sindicatele, este de neînţeles "refuzul său constant" de a avea o întrevedere cu magistraţii şi "de a lăsa în afara preocupărilor sale chestiunile grave de funcţionare normală a sistemului judiciar".

"Rămâne de analizat dacă puterea judecătorească mai există altfel decât formal şi dacă, consecinţa acestei atitudini, la care se adaugă şi aceea exprimată public de Preşedintele României, nu s-a restructurat cumva statul de drept prin suprimarea puterii judecătoreşti, aspect faţă de care ne exprimăm profunda noastră îngrijorare", precizează organizaţiile.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii magistraţilor, că nu negociază sub presiune şi a făcut din nou apel pentru încetarea protestelor.

Predoiu a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că nu a dat un semnal pentru încetarea protestului magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici