MAI: 96 de infracţiuni la turul doi al alegerilor. O persoană a fost reţinută, alte 86 sunt cercetate

Un număr de 96 de infracţiuni au fost constatate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pentru care o persoană a fost reţinută şi alte 86 sunt cercetate, cele mai multe pentru fapte de corupere a alegătorilor şi vot multiplu, a anunţat, luni, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

249 afișări
Imaginea articolului MAI: 96 de infracţiuni la turul doi al alegerilor. O persoană a fost reţinută, alte 86 sunt cercetate

MAI: 96 de infracţiuni la turul doi al alegerilor. O persoană a fost reţinută, alte 86 sunt cercetate (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, duminică au fost înregistrate 124 de sesizări privind săvârşirea unor fapte penale.

"În urma verificărilor efectuate până în prezent, s-au constatat 96 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 87 de persoane, una în stare de reţinere. Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de doă sau de mai multe ori şi pentru violarea confidenţialităţii votului. În toate cazurile, cercetările se fac sub coordonarea unităţilor de Parchet competente. Precizez că la alegerile din 2009, în cel de-al doilea tur de scrutin, s-au efectuat cercetări cu privire la 160 de persoane", a spus Monica Dajbog.

Persoana reţinută este bărbatul din judeţul Gorj care duminică a lovit un bătrân în apropierea unei secţii de votare.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au fost sesizate 504 situaţii privind încălcări ale legii, de două ori mai puţine decât la alegerile din 2009, când au fost înregistrate 986 de sesizări. În urma verificărilor efectuate până în prezent, jumătate dintre sesizări nu s-au confirmat, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dintre sesizările confirmate, 65 au fost contravenţii, pentru care s-au dat 16 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 32.600 de lei.

Cele mai multe sesizări privind fapte contravenţionale au vizat continuarea propagandei electorale, consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare şi sfătuirea alegătorilor cu privire la candidatul pe care ar trebui să-l voteze.

"În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, putem concluziona că alegerile pentru Preşedintele României s-au desfăşurat într-un climat general de normalitate, fără evenimente care să pună în pericol siguranţa cetăţenilor sau legalitatea exercitării votului", a mai spus Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în ziua votului din 16 noiembrie, au fost organizate 513 filtre rutiere, cu 80 mai multe decât în primul tur de scrutin, fiind verificate 4.144 de autoturisme, din care 284 de autocare, 835 de autobuze şi 1.773 de microbuze. Poliţiştii au verificat respectarea prevederilor legale referitoare la transportul public de persoane, dar şi sesizările de turism electoral.

Monica Dajbog a mai spus că, duminică seară, au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pentru 28 de manifestări publice, cele mai importante fiind în Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

"Precizăm că la aceste adunări publice nu au fost înregistrate incidente în planul ordinii publice şi nu au fost dispuse măsuri sancţionatorii", a arătat purtătorul de cuvânt al MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici