Prima pagină » Social » Mai multe state europene cer oprirea represiunii politice din Georgia

Mai multe state europene cer oprirea represiunii politice din Georgia

Șaptesprezece state europene și Uniunea Europeană își exprimă îngrijorarea față de represiunea politică din Georgia, critică acțiunile autorităților împotriva opoziției și avertizează că ar putea lua măsuri dacă situația continuă să se deterioreze.
Mai multe state europene cer oprirea represiunii politice din Georgia
Nițu Maria
12 iul. 2025, 17:11, Politic

Șaptesprezece țări din Europa, împreună cu Uniunea Europeană, au transmis o declarație comună în care își exprimă „profund îngrijorate şi preocupate de degradarea situaţiei în Georgia”.

Țările semnatare atrag atenția asupra acțiunilor autorităților georgiene împotriva opoziției.

În document, țările europene avertizează că „nu vom ezita să utilizăm toată panoplia de instrumente unilaterale şi multilaterale aflate la dispoziţia noastră dacă autorităţile georgiene continuă să ia măsuri care aduc atingere democraţiei şi drepturilor omului în Georgia”.

Printre semnatari se numără Franța, Germania, Regatul Unit și alți miniștri de externe din: Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Polonia, Republica Cehă și Suedia. Declarația este susținută și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Declarația vine în contextul în care cinci lideri ai opoziției georgiene au primit condamnări în ultimele săptămâni.

Aceștia au refuzat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare care investighează presupuse abuzuri din perioada 2004 – 2013, când Mihail Saakașvili era președinte. Saakașvili se află în detenție din anul 2021.

Semnatarii susțin că aceste sentințe au fost motivate politic și au avut scopul clar de a reduce la tăcere opoziția. „Raţiuni politice (…) al căror obiectiv este cu claritate sufocarea opoziţiei politice în Georgia, cu câteva luni înaintea alegerilor locale”.

Țările europene afirmă că acest val de represiune „contribuie la destructurarea democraţiei în Georgia şi la o transformare rapidă într-un regim autoritar”, și atrag atenția că acest fapt a dus deja „la o puternică degradare a relaţiei noastre, în special la diminuarea asistenţei pentru Georgia şi a cooperării cu autorităţile georgiene”.

În final, mesajul transmis lasă loc pentru o posibilă schimbare de direcție, în sensul că „nu este prea târziu pentru a schimba direcţia”. Pentru aceasta, europenii cer autorităților georgiene „să elibereze imediat personalităţile politice, jurnaliştii şi militanţii deţinuţi incorect, să revină asupra legislaţiei represive şi să deschidă un dialog naţional”.