Mâncarea tradiţională de Paşte este sănătoasă, dar trebuie consumată prudent după post

Românii ar trebui să respecte tradiţiile de Paşte şi să prepare în casă mâncarea specifică sărbătorilor, asortată cu multe legume şi fructe, dar cei care au postit şapte săptămâni sau care au anumite afecţiuni trebuie să consume moderat aceste bucate, susţine medicul nutriţionist Simona Tivadar.

564 afişări
Imaginea articolului Mâncarea tradiţională de Paşte este sănătoasă, dar trebuie consumată prudent după post

Mâncarea tradiţională de Paşte este sănătoasă, dar trebuie consumată prudent după post (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Mâncarea românească tradiţională este mult maisănătoasă decât produsele fast-food care au invadat piaţa naţionalăîn ultimii ani. Dar, chiar şi alimentele noastretradiţionale pot deveni indigeste dacă sunt consumate în exces dupăun post de şapte săptămâni sau în cazul bolnavilor cu afecţiunicare implică anumite restricţii de hrană. Astfel, pentru a evita osupraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşte, ar fi bine cadouă treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat,iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore", aexplicat nutriţionistul.

Potrivit acestuia, carnea de miel conţine mult colagen,este greu digerabilă, de aceea trebuie ţinută mult lacuptor. Este recomandat ca alimentele din carne de miel săfie consumate prudent, mai ales că la masa de Paşte vor fi asociatealtor mâncăruri bogate în grăsimi şi băuturilor alocoolice, a maispus Simona Tivadar, medic specialist în nutriţie şi bolimetabolice la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Tivadar a recomandat ca la masa de Paşte să fie mâncateunul, cel mult două ouă. Dacă masa conţine şi drob, ciorbăşi friptură de miel, cozonac, alune şi alcool, maioneze şi sosurigrase, atunci este prea mult chiar şi pentru cel mai sănătos om. Lamasa festivă nu ar trebui consumaţi cârnăciori sau mititei,covrigei sau plăcinte pe lângă alimentele tradiţionale, întrucâtdigestia va fi mult îngreunată, a precizat medicul.

O alternativă la carnea de miel ar fi cea de ied, viţel,peşte sau curcan, aceasta din urmă fiind chiar dietetică, toatefiind mai uşor digerabile, a mai spus Tivadar.

După o masă consistentă, este bine să fie consumată doaro felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fimâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.

Persoanele suferinde sunt sfătuite să urmeze regimul prescris demedici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat - dacă areo astfel de indicaţie - şi să asocieze la carne şi peşte, legume şizarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui săconsume cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii să evite zahărul,mai ales că în magazine există dulciuri speciale pentru aceştia, aadăugat Tivadar.

Indiferent de starea de sănătate, şi băuturile ar trebuiconsumate cu prudenţă. Este de preferat ca băuturilealcoolice să fie asortate felului de mâncare, în tradiţiasărbătorii de Paşte fiind vinul roşu. La sfârşitul mesei festiveeste indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băuturăalcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de auşura digestia, a precizat medicul nutriţionist.

Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat laalimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şicarne de pasăre, mai recomandă medicii. Produsele din carne de mielar trebui consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi drob încantităţi mici.

Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauzăde cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos.De asemenea, este bine ca fiecare să aibă în casă medicamente careajută la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greaţă, stări febrilesau frisoane care nu cedează după ingerarea digestivelor suntsfătuiţi să se prezinte urgent la camera de gardă a oricăruispital, a mai spus Tivadar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici