Manţog şi Vulpe, condamnaţi definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Strămutaţilor de lux". Cei doi au fost încarceraţi

Fostul director al Complexului Energetic Turceni Ionel Manţog şi fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnaţi, luni, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul "Strămutaţilor de lux", decizia fiind definitivă.

1206 afișări
Imaginea articolului Manţog şi Vulpe, condamnaţi definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Strămutaţilor de lux". Cei doi au fost încarceraţi

Ionel Manţog (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Magistraţii instanţei supreme au admis, luni, recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba-Iulia şi de Ion Vulpe împotriva deciziei din 30 noiembrie 2011 a Curţii de Apel Alba-Iulia.

Instanţa a casat în totalitate decizia penală atacată şi sentinţa penală din 4 aprilie 2011 a Tribunalului Sibiu şi, rejudecând, l-a condamnat pe Ionel Manţog la cinci ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) Ion Vulpe va executa cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Instanţa a decis şi în cazul lui Ion Vulpe interzicerea unor drepturi timp de trei ani după executarea pedepsei.

Instanţa a constatat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni nu s-au constituit părţi civile în cauză.

Totodată, instanţa supremă a dispus confiscarea de la Manţog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobândite din săvârşirea infracţiunii.

Judecătorii au mai decis desfiinţarea înscrisul falsificat, respectiv contractul de vânzare-cumpărare nr.467/20.01.2004, precum şi chitanţele încheiate la data de 22 aprilie 2004 şi 21 aprilie 2006.

Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost încarceraţi, luni, în jurul orelor 20.00, fiind aduşi cu dubele de către mascaţi în arestul IPJ Gorj.

Cei doi au fost ridicaţi de la domiciliile lor, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv, luni, la executarea unei pedepse de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Manţog a fost ridicat de mascaţi de la apartamentul în care a locuit dintotdeauna la Târgu Jiu, în timp ce Vulpe a fost încătuşat de reprezentaţii IPJ Gorj din vila pe care şi-a construit-o în cartierul Primăverii, la marginea oraşului, vilă pentru care a şi fost condamnat acum.

Ionel Manţog a fost introdus în arestul IPJ Gorj pe la intrarea principală din sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, el nerăspunzând întrebărilor jurnaliştilor. Cătuşele pe care le avea la mâini le-a ascuns sub un pulover, la fel ca şi atunci când a ieşit din blocul în care a locuit, vecinii săi privind de la ferestre scena urcării sale în dubă de către mascaţi.

Ion Vulpe a fost ferit de jurnalişti, fiind urcat într-o dubă care a intrat în sediul IPJ pe o poartă la care doar poliţiştii au acces, chipul fostului director general putând însă fi observat prin geamul maşinii Poliţiei.

Vulpe a fost, în perioada 2001-2004, director general al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, divizată ulterior în Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni, la cel din urmă Manţog fiind, după 2009, director general şi economic sau consilier al directorului general.

Manţog a fost şi director de resurse umane în fosta CNLO, dar şi director economic la SNLO, precum şi secretar de stat în Ministerul Economiei, pe probleme de minerit.

Atât Ionel Manţog, cât şi Ion Vulpe, au fost consilieri judeţeni în mandatul 2008-2012, primarul fiind şi fost preşedinte al PDL Gorj, în timp ce celălalt a fost membru al PSD.

Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

La 4 aprilie 2011, Manţog şi Vulpe au fost condamnaţi de Tribunalul Sibiu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru fals în declaraţii.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, încadrarea juridică a faptelor comise de cei doi a fost schimbată, în timpul procesului, din fapte de corupţie în fals, uz de fals, abuz în serviciu. În cazul celor doi s-a dispus şi confiscarea a peste 280.000 de lei.

Totodată, ICCJ l-a condamnat, în decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Mihai Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în legătură cu faptele de corupţie de care era acuzat Ionel Manţog în dosarul "Strămutaţilor de lux".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici