Măsurile de securitate la bacalaureat, puse în aplicare: Elevi eliminaţi din examen pentru fraudă

Mai mulţi elevi au fost eliminaţi luni de la prima probă scrisă a examenului de bacaluareat, întrucât aveau asupra lor telefoane mobile sau deţineau materiale informative.

2080 afișări
Imaginea articolului Măsurile de securitate la bacalaureat, puse în aplicare: Elevi eliminaţi din examen pentru fraudă

Măsurile de securitate la bacalaureat, puse în aplicare: Elevi eliminaţi din examen pentru fraudă (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

BUCUREŞTI

Optsprezece elevi bucureşteni au fost eliminaţi de la proba scrisă la Limba română a examenului de bacalaureat, aceştia nemaiputând participa la următoarele sesiuni, respectiv cea din toamnă 2011 şi cea din vară 2012.

Cei 18 elevi au fost eliminaţi pentru încălcarea regulamentului desfăşurării examenului de bacalaureat, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar al Capitalei, prof. Cristian Alexandrescu.

Acesta a spus că a fost în control în mai multe şcoli pe durata desfăşurării primei probe scrise a examenului de bacalaureat 2011.

Potrivit lui Cristian Alexandrescu, prin scanare s-a sesizat că un candidat avea telefonul mobil la el, iar informaţia s-a dovedit ulterior a fi reală. Alţi elevi care au fost eliminaţi au fost prinşi copiind cu fiţuici scoase de pe internet.

CLUJ

Doi elevi au fost eliminaţi de la proba scrisă la limba şi literatura română a examenului de bacalaureat după ce au încercat să copieze.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Anca Hodorogea, a declarat că unul dintre elevi a încercat să copieze cu o ciornă, iar celălalt cu ajutorul unui ceas cu memorie.

"Au fost eliminaţi doi elevi, băieţi, de la examenul de bacalareat pentru fraudă. Profesorii au fost vigilenţi şi i-au depistat. Unul a folosit o ciornă, iar celălalt un ceas cu memorie, de pe care putea să citească documente în format word. Cei doi nu mai au dreptul să susţină examenul de bacalaureat decât peste două sesiuni, în toamna anului viitor", a spus Hodorogea.

DROBETA TURNU SEVERIN

Un număr de 33 de elevi care susţineau proba scrisă la limba română a bacalaureatului la trei centre din municipiul Drobeta Turnu Severin au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi copiind.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi, Emil Mirică, 22 de elevi sunt de la Colegiul Tehnic "Lorin Sălăgean", trei de la Liceul de Transporturi Auto şi opt de la Colegiul "Domnul Tudor" din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Mirică a precizat că elevii au folosit metodele clasice pentru a copia, respectiv cărţi şi fiţuici, fiind prinşi de supraveghetori şi daţi afară din examen.

Şeful ISJ Mehedinţi a mai spus că a dispus o anchetă pentru a stabili cum au ajuns mijloacele de inspiraţie la elevii respectivi şi dacă profesorii supraveghetori au vreo implicare.

ARAD

Doi candidaţi din Arad au fost eliminaţi de la prima probă scrisă a bacalaureatului, după ce au copiat în timpul examenului şi au fost prinşi de supraveghetori.

Candidaţii eliminaţi din examenul de bacalaureat sunt o absolventă de liceu din Gurahonţ şi un absolvent din Pecica, care au participat la prima probă scrisă în aceste două localităţi.

"Cei doi candidaţi au fost prinşi de către supraveghetori când copiau de pe fiţuici", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Mirela Aldescu.

Potrivit lui Aldescu, camerele de supraveghere video instalate în toate centrele de examinare au funcţionat, iar alţi candidaţi nu au fost prinşi copiind.

În judeţul Arad, examenul este organizat în 12 centre de examen (la care se adaugă cinci subcomisii), iar evaluarea lucrărilor celor 4.641 de candidaţi înscrişi se va face în patru centre zonale de evaluare.

SUCEAVA

Cinci candidaţi la examenul de bacalaureat din Suceava au fost eliminaţi pentru fraudă.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat luni că trei din cei cinci candidaţi eliminaţi pentru fraudă sunt de la centrul de examen de la Colegiul "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului, unul de la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" din Câmpulung Moldovenesc şi unul de la centrul de examen organizat la Grupul Şcolar "Ion Nistor" din Vicovu de Sus.

Potrivit sursei citate, la Vicovu de Sus preşedintele centrului de examen a descoperit un candidat care avea o fiţuică în foaia de examen, la Gura Humorului delegatul comisiei judeţene a găsit mai multe foi în două săli de examen unde erau cei trei candidaţi care au fost eliminaţi, iar la Câmpulung Moldovenesc, în timp ce asistenţii se ocupau de secretizarea tezelor, au sesizat că un candidat a ascuns o foaie, acesta fiind eliminat.

Hacman a mai spus că doi candidaţi la bacalureat care au probleme medicale au susţinut proba în condiţii speciale, respectiv un candidat din Câmpulung Moldovenesc care a suferit o fractură a susţinut proba prin dictare, iar un altul, din Suceava, care a suferit un accident, a susţinut proba la spital prin dictare, cu o comisie desemnată conform metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat.

DOLJ

Un număr de 15 elevi din judeţul Dolj au fost eliminaţi din sălile de clasă, după ce au fost prinşi în timp ce copiau.

Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Mihaela Moţăţeanu, a declarat, luni, că cei 15 elevi, care susţineau proba scrisă la limba şi literatura română, în şase centre de examinare din Craiova şi unul din Calafat, au încercat să copieze fie după fiţuici, fie folosind tefefonul mobilul.

"Pe singurul elev prins în centrul de examinare de la Grupul Şcolar «Electroputere» l-am prins chiar eu. Cei care au fost prinşi copiind fie se foloseau de fiţuici, fie de telefoanele mobile. Ei nu se vor mai putea înscrie la bacalaureat două sesiuni de acum încolo", a spus Mihaela Moţăţeanu.

Centrele de examinare în care sunt susţinute probele scrise ale examenului de bacalaureat din judeţul Dolj au fost prevăzute cu camere de supraveghere.

HUNEDOARA

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, Alexandru Lăutaru, un elev a fost eliminat înainte de ora 10.30 de la centrul organizat la Colegiul Naţional "Iancu de Hunedoara" din municipiul Hunedoara.

Elevul a fost prins de supraveghetori copiind cu ajutorul telefonului mobil la proba scrisă la limba şi literatura română.

VASLUI

Un număr de 12 elevi au fost eliminaţi, după ce au fost prinşi copiind sau având asupra lor obiecte cu care ar fi putut frauda examenul. 11 elevi, din cei 12, sunt de la Grupul Şcolar "Nicolae Iorga" din Negreşti, unde majoritatea absolvenţilor înscrişi la examenul de bacalaureat provin din învăţământul fără frecvenţă, iar unul este de la Liceul "Gh. Roşca Codreanu" din Bârlad.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, trei dintre candidaţi au fost prinşi de către profesorii supraveghetori cu copiuţe din hârtie, iar doi dintre ei au fost observaţi în timp ce făceau schimb de ciorne.

Ceilalţi şapte elevi au fost prinşi cu telefoane mobile asupra lor, ceea ce a determinat eliminarea lor din examen.

Potrivit conducerii ISJ Vaslui, numărul celor eliminaţi din examen la proba scrisă la limba şi literatura română este două ori mai mare faţă de cel de la toate cele trei probe desfăşurate la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat de anul trecut.

Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul 2011, un candidat eliminat din examen pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamnă şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

Măsurile de securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fost anunţate de ministrul Funeriu în 24 mai.

Demnitarul spunea că aceste măsuri au fost sporite şi că cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, urmând să fie eliminaţi şi să primească interdicţie de a participa la două sesiuni ulterioare.

Astfel, un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru că a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.

În zilele următoare, respectiv 29 iunie şi 1 iulie, se vor desfăşura proba obligatorie a profilului şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 3 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 5 - 7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici