Mazăre va fi cercetat de procurori pentru arborarea de însemne naziste

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, va fi cercetat de procurorii constănţeni pentru arborarea de însemne naziste, după ce a apărut îmbrăcat în militar german la o prezentare de modă în staţiunea Mamaia.

32 afișări
Imaginea articolului Mazăre va fi cercetat de procurori pentru arborarea de însemne naziste

Mazăre va fi cercetat de procurori pentru arborarea de însemne naziste (Imagine: Mediafax Foto)

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, a declarat că a fost făcută o sesizare la Parchetul instanţei supreme la adresa primarului Radu Mazăre, iar luni Parchetul a declinat competenţa procurorilor constănţeni.

Adina Florea a precizat că acest caz va fi cercetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Radu Mazăre a apărut îmbrăcat într-o uniformă de general general Wehrmacht la o prezentare de modă în staţiunea Mamaia, la data de 18 iulie.

Primarul a spus, după acel eveniment, că gestul său nu are conotaţii naziste, fiind inspirat din filmul Operaţiunea "Valkyrie", în care "un ofiţer german încearcă să scape ţara de un dictator nebun".

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului l-a reclamat pe Mazăre pentru încălcarea Legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Primarul municipiului Constanţa a fost reclamat, într-o scrisoare adresată atât procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, cât şi lui Mircea Geoană, şeful lui Mazăre pe linie de partid, că a încălcat actul normativ privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Radu Mazăre a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare de scuze şi de explicare a gestului său către organizaţiile evreieşti care s-au simţit lezate de apariţia sa în uniformă de general al Wehrmacht-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici