Medic: Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere

Peste 7.000 de femei sunt depistate anual având cancer la sân şi tot în acest interval 4.000 de paciente mor întrucât ajung în stadii avansate ale bolii, din păcate multe foarte tinere, a declarat, joi, managerul Institutului Oncologic din Bucureşti (IOB), Rodica Anghel.

157 afișări
Imaginea articolului Medic: Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere

Medic: Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere

"Incidenţa cancerului la sân nu este atât de mare şi poate fi comparată cu cea din alte ţări, în schimb mortalitatea este foarte mare, asta pentru că nu există un program de depistare precoce a maladiei. Dacă în urmă cu 10-12 ani erau 3.000 - 4.000 de cazuri descoperite anual, acum vorbim de aproape dublu", a continuat prof. dr. Rodica Anghel, cu ocazia conferinţei anuale a Societăţii Române de Radioterapie şi a Zilelor Medicale ale IOB.

Rodica Anghel a semnalat faptul că în ultimul timp un număr tot mai mare de tinere ajung la spital cu tumori ale sânului, din nefericire în stadii avansate, chiar metastatic, când posibilităţile terapeutice şi rezultatele sunt mult mai mici.

"Am avut paciente de 19, 22, 26, 30 de ani şi trebuie să spun că toate erau în stadiul metastatic, când aveau metastaze hepatice. Din păcate, au fost mai mulţi factori care au contribuit la prezentarea în stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscută de către medicii la care au fost prima dată, fie aceştia au considerat că e vorba de o tumoră benignă. Cert este că tinerele nu erau obişnuite să facă un autocontrol al sânului care este foarte indicat chiar de la vârste tinere", a mai spus managerul Institutului Oncologic din Bucureşti.

Medicul a precizat că în familiile în care există persoane care au avut cancer al sânului este obligatoriu ca fetele să fie introduse într-un program riguros şi să facă control chiar din timpul liceului. Fiecare femeie trebuie să înveţe să-şi facă autocontrol, să palpeze sânii, să observe dacă există un nodul sau modificare de culoare şi formă, a mai spus medicul.

Potrivit lui Anghel, ecografia mamară este indicată la tinere, în timp ce la femeile de peste 50 de ani este recomandat un screening mamografic anual dacă la prima evaluare apar modificări. Cele mai des întâlnite forme de cancer sunt cele bronhopulmonare, mamare, colo-rectale, al prostatei şi cel gastric.

Formele incipiente ale bolii pot fi tratate printr-o intervenţie chirurgicală de conservare. Rata de supravieţuire la 5 ani în stadiul zero este de 100%, dar aceasta scade cu cât boala este în stadiu mai avansat astfel că în stadiul 4 supravieţuirea la 5 ani ajunge la 10% sau chiar mai puţin.

Managerul IOB a precizat că, în Franţa, incidenţa cancerului la sân este la fel de mare ca în România, dar că, în schimb, mortalitatea este mult mai mică întrucât boala este depistată în stadii incipiente. România se confruntă cu câteva probleme plecând de la lipsa unui registru naţional pentru cancer.

"Avem în institut aparatură modernă de diagnostic şi depistare a cancerului la sân cât şi pentru puncţii ghidate subecran pentru tumoare mică. De asemenea, avem laborator de bronhoscopie cu imunoflorescenţă. Dar cele mai grele probleme sunt legate de aparatura de iradiere care este învechită şi uzată moral", a mai spus medicul Rodica Anghel.

Potrivit managerului IOB, accesul la tratamentul cu molecule noi presupune înscrierea pe liste de aşteptare iar accesul la radioterapie este redus, întrucât numărul de aparate din România este foarte mic.

"Am avea nevoie de 127 de aparate de iradiere şi avem 27 şi acestea în stadii avansate de uzură. Din totalul pacienţilor care ar trebui să beneficieze de radioterapie doar 27% pot să facă acest tratament", a mai spus medicul.

Anghel a vorbit de asemenea despre numărul redus de asistente medicale din institut. Cu toate acestea cercetarea realizată în IOB este recunoscută la nivel internaţional, mulţi dinte cercetătorii care lucrează acolo primind premii la concursurile din SUA.

Cu ocazia conferinţei au fost premiaţi medici rezidenţi care au prezentat cele mai bune lucrări, urmând să fie organizat şi un forum al pacienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici