Mega-planul de investiţii din bani publici cu care Guvernul vrea să atragă turiştii. Mircea Dobre: „Dom`ne, ne asumăm şi noi ceva, mişcăm şi noi ceva?!”

Guvernul, prin Ministerul Turismului, pregăteşte un nou Masterplan în domeniu pentru atragerea turiştilor printr-o serie de investiţii din bani publici.

1045 afișări
Imaginea articolului Mega-planul de investiţii din bani publici cu care Guvernul vrea să atragă turiştii. Mircea Dobre: „Dom`ne, ne asumăm şi noi ceva, mişcăm şi noi ceva?!”

Este vorba de un mega-plan de investiţii din bani publici. Zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellnes şi balneare şi investiţii în porturile de la Dunăre, domeniul schiabil din Făgăraş, sunt printre cele aproape 150 de proiecte de interes naţional şi local, cuprinse Masterplanul de turism, aprobat vineri de guvern, şi prin care autorităţile de la Bucureşti să ridice România în topul destinaţiilor turistice la nivel internaţional.

Când vor fi gata? Exact-exact, nimeni nu face o estimare exactă. Nici măcar ministrul Mircea Dobre care spune, într-o declaraţie pentru Gândul, că puţine dintre ele ar putea începe la anul, având toată documentaţia gata. Ba chiar unele proiecte ar putea dispărea de pe listă. Şi asta pentru că regulile sunt mai stricte decât în trecut.

„În afară de criteriile de eligibilitate am pus acolo nişte termene. 13.12.2018 în care autorităţile locale trebuie să vină cu documentaţia tehnico-economică. Dacă nu vin cu ea, automat proiectul dispare din hotărârea de guvern, şi până la 31.12.2019 se vine cu autorizaţia de construire”, a declarat Dobre pentru Gândul

Pas cu pas, autorităţile locale ale căror proiecte au fost alese din cele 1.400 primite de minister trebuie să-şi facă documentaţia tehnico-economică, după care să primească aviz de la o comisie a ministerului, iar în final să aibă autorizaţia de constructie. În final, banii vor veni de la Ministerul Turismului care poate suporta până la 100% din investiţie. 

„Noi funcţionăm ca o autoritate de management. Dar nu suntem pe fonduri europene, suntem pe bugetul statului. Noi suntem autoritatea de management, facem transferul de la bugetul central către bugetul local. A fost şi HG 120/2010, numai că ăla a fost aşa general, nu s-a pus niciun termen, toată lumea s-a culcat pe-o ureche şi n-a mai făcut nimeni nimic. Şi din sutele de proiecte aprobate în HG s-au făcut doar 47. Dom`ne, ne asumăm şi noi ceva, mişcăm şi noi ceva?! Sau facem o hotărâre de guvern doar de dragul de-a o face?!”, a comentat ministrul Turismului. 

„Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (...) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic”

Masterplanul cuprinde trei proiecte de turism de interes naţional care vizează dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil în Făgăraş, obiective de dezvoltare din Delta Dunării şi litoralul Mării Negre, Sulina, precum şi dezvoltarea zonei de agrement în portul Constanţa.

Citeşte articolul integral pe GÂNDUL

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici