Mega-proces deschis împotriva Facebook şi Instagram. Cum a replicat Meta

  • În SUA, 41 de state au decis să acţioneze în judecată compania Meta.
  • Acţiunea este motivată de faptul că Instagram şi Facebook ar crea dependenţă asupra minorilor.
  • Arkansas şi Utah au interzis deja accesul oricui are mai puţin de 13 ani la reţelele sociale.
618 afișări
Imaginea articolului Mega-proces deschis împotriva Facebook şi Instagram. Cum a replicat Meta

Mega-proces deschis împotriva Facebook şi Instagram.

41 de state americane au dat în judecată Meta, acuzând gigantul tehnologic că a adoptat mecanisme care creează dependenţă la utilizatorii mai tineri de pe Instagram şi de pe Facebook. Procesele sunt rezultatul unei investigaţii lansate în 2021 cu privire la consecinţele asupra sănătăţii minorilor.

Raportul federal de 233 de pagini spune că Meta utilizează „scheme de exploatare a utilizatorilor mai tineri cu scopul de a creşte profiturile”, înşelându-i cu privire la măsurile de securitate şi colectând datele lor, încălcând Legea privind confidenţialitatea copiilor.

Iniţiativa zecilor de state americane împotriva Meta constituie un exemplu rar de colaborare bipartizană între statele republicane şi cele democrate.

Răspunsul companiei Meta

Purtătorul de cuvânt al Meta, Liza Crenshaw, a răspuns că societatea la care este angajată este „dezamăgită că, în loc să lucreze productiv cu companiile din industrie pentru a crea standarde clare, adecvate vârstei pentru multe aplicaţii utilizate de adolescenţi, procurorii generali au ales calea recursului legal”.

Întrebarea privind efectele reţelelor de socializare Meta asupra tinerilor a fost în centrul dezbaterii din 2021, când a fost dezvăluit conţinutul unui raport intern care arată cum Instagram a agravat cazurile de tulburări de alimentaţie în rândul tinerilor utilizatori. De atunci, au existat eforturi la nivel federal şi de stat pentru legi care să limiteze accesul copiilor la reţelele sociale şi să crească nivelul de control asupra politicilor Meta.

În timp ce la nivel federal încercarea de a adopta o nouă lege privind confidenţialitatea şi protecţia minorilor pe internet este încă în impas, unele state au adoptat măsuri deosebit de agresive, cum ar fi Arkansas şi Utah, care le-au interzis copiilor sub 13 ani să acceseze reţelele sociale, iar celor sub 18 ani li se impune să facă acest lucru numai cu acordul părinţilor.

În schimb, California a adoptat o lege care impune companiilor de tehnologie să-şi verifice produsele privind riscuri sociale şi să construiască instrumente de securitate şi protecţie a vieţii private.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici