Meleşcanu: Trimiterea de militari în Ciad depinde de evoluţia situaţiei din Kosovo

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, la Piteşti, că trimiterea de militari români în Ciad depinde de evoluţia situaţiei din Kosovo, o eventuală misiune militară în zona balcanică fiind mai importantă.

13 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Trimiterea de militari în Ciad depinde de evoluţia situaţiei din Kosovo

Meleşcanu: Trimiterea de militari în Ciad depinde de evoluţia situaţiei din Kosovo

"În aceste condiţii, prioritatea noastră este evoluţia situaţiei din Kosovo. Din acest punct de vedere, nu am considerat potrivit să angajăm în Ciad rezerva de 150 de militari pe care o avem deoarece acest lucru ne-ar fi epuizat complet posibilităţile de intervenţie. În planul pe care l-am prezentat CSAT şi Parlamentului, nu am inclus prevederi referitoare la acţiuni militare în Ciad. Acolo, noi avem acum o participare simbolică, cu doi ofiţeri de stat major, dar, vă repet, nu avem trupe", a declarat Teodor Meleşcanu.

Ministrul Apărării a explicat că, potrivit planului anual aprobat de CSAT şi de Parlament, România participă în acest moment cu aproape 1.500 de militari la operaţiuni militare internaţionale, având o rezervă de 150 de oameni pentru acţiuni de acest gen. Meleşcanu a mai precizat că toţi militarii sunt foarte bine pregătiţi şi antrenaţi pentru a înfrunta situaţii extreme de luptă şi misiuni de protecţie.

Marţea trecută, Meleşcanu a explicat, după ce a fost audiat la Comisia pentru apărare din Senat, că Guvernul a optat pentru trimiterea a 120 de militari în Ciad, şi nu pentru trimiterea a două elicoptere cu 68 de persoane, deoarece prima variantă presupune mai puţine costuri. Teodor Meleşcanu a afirmat atunci, în faţa Comisiei pentru apărare din Senat, că România ar trebui să dovedească prin trimiterea de trupe în Ciad că este un factor de stabilitate şi că are posibilitatea concretă de a îndeplini o astfel de misiune.

Uniunea Europeană a aprobat oficial, în urmă cu aproape trei săptămâni, trimiterea imediată a unei forţe militare în Ciad şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur şi de lipsă de securitate din cauza insurgenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici