Mesajul lui Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: un simbol al triumfului păcii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. România constituie un pilon de stabilitate şi un aliat de încredere în cadrul NATO şi al Uniunii Europene inclusiv datorită contribuţiei dumneavoastră, a spus preşedintele.

87 afișări
Imaginea articolului Mesajul lui Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: un simbol al triumfului păcii

Mesajul lui Iohannis de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: un simbol al triumfului păcii

Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT.

„Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii reprezintă un simbol al triumfului păcii asupra războiului, evocând încheierea Primului Război Mondial prin semnarea, la 11 noiembrie 1918, a armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania. Este o zi cu o semnificaţie aparte pentru România, în care ne amintim de sacrificiul primului militar român căzut la datorie în urmă cu 20 de ani, în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi. De-a lungul timpului, treizeci de militari români au făcut jertfa supremă şi peste două sute au fost răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest în misiunile desfăşurate sub egida NATO, a Uniunii Europene, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a transmis preşedintele Iohannis.

În mesajul său, preşedintele României a mai vorbit despre veteranii din cele două războaie mondiale, despre cei din Războiul pentru Independenţa României, dar şi despre crizele actuale.

„Astăzi ne confruntăm cu multiple crize de securitate, iar una dintre cele mai grave, generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, se desfăşoară chiar lângă graniţele ţării noastre, în regiunea Mării Negre. Într-un mediu de securitate tot mai complex şi impredictibil, România constituie un pilon de stabilitate şi un aliat de încredere în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.Ţara noastră îşi asumă acest prestigios statut inclusiv datorită contribuţiei dumneavoastră. Prin profesionalismul şi sacrificiile de care aţi dat dovadă departe de ţară şi de familii, precum şi prin curajul din timpul îndeplinirii misiunilor aţi determinat creşterea profilului ţării noastre la nivel internaţional”, a precizat Klaus Iohannis.

Cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatrele de operaţii sunt organizate ceremonii militare şi religioase.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici