Mihai Răzvan Ungureanu, în vizită cu elicopterul în Vrancea şi Buzău: E inadmisibil ca militarii să deszăpezească străzile, iar localnicii să stea în casă la căldură - FOTO

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de ministrul Apărării Naţionale şi cel al Administraţiei şi Internelor, a ajuns, sâmbătă dimineaţă, cu elicopterul, în localitatea vrânceană Dumbrăveni, declarând că a venit "la muncă". După ce a vizitat mai multe localităţi din Vrancea, premierul a vizitat şi judeţul Buzău.

4769 afișări
Imaginea articolului Mihai Răzvan Ungureanu, în vizită cu elicopterul în Vrancea şi Buzău: E inadmisibil ca militarii să deszăpezească străzile, iar localnicii să stea în casă la căldură - FOTO

Mihai Răzvan Ungureanu, în vizită cu elicopterul în Vrancea şi Buzău, alături de miniştrii Apărării şi Internelor: Mergem unde e nevoie, la muncă (Imagine: George Noaptes/Mediafax Foto)

UPDATE 14:50

- Ungureanu: Mai avem o situaţie meteo căreia să-i facem faţă şi ne pregătim de primăvară plină de apă

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de la sediul Consiliului Judeţean Buzău, că este mulţumit de cum au acţionat ministerele Administraţiei şi Internelor şi cel al Apărării Naţionale în urma ninsorilor abundente.

El a spus că s-a deplasat în judeţele Buzău şi Vrancea "nu pentru a vedea rapoarte, ci pentru a vedea rezultatele", adăugând că "lucrurile se vor aşeza încet încet".

"Sunt foarte mulţumit de cum au acţionat ministerele Apărării şi cel al Administraţiei şi Internelor, trebuie colaborare mult mai bună între autorităţile locale şi la nivelul autorităţilor de la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ. Încetul cu încetul lucrurile se vor aşeza, dar nu se va încheia aici pentru că avem încă o situaţie meteo căreia trebuie să-i facem faţă şi ne pregătim de o primăvară plină de apă", a spus premierul.

El a adăugat că "nu e o problemă care să îngrijoreze" cu atât mai mult cu cât există posibilităţi şi mijloace cu care să se acţioneze pentru înlăturarea efectelor ninsorii.

"Nu e o problemă care să îngrijoreze, dacă există un lucru de care Guvernul se interesează nemijlocit e buna colaborare a autorităţilor locale, mijloace şi posibilităţi există, există şi cadrul legal, există şi rutina de acţiune", a mai spus premierul.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a declarat nemulţumit de faptul că militarii deszăpezesc drumurile, în timp ce localnicii "stau în casă la căldură".

"Cu primarii mai e o problemă aici şi nu mă feresc s-o spun public. E inadmisibil să treci pe străzile unei localităţi din România şi să-i vezi pe militari cum desfundă drumurile în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă la căldură şi asta se întâmplă şi la inundaţii şi la nămeţi. Nu se poate aşa cea, nu putem plăti lenea la nesfârşit. E lipsă de respect pentru cei care stau stau în frig 24 de ore din 24 să dea drumul la salvări, să desfunde drumurile, să rezolve situaţiile de urgenţă, nu se poate aşa ceva", a spus Ungureanu.

De asemenea, Ungureanu a declarat că în acest moment nu poate spune că sunt prefecţi care nu şi-au făcut treaba.

"Nu pot să spun că există prefecţi care nu şi-au făcut datoria. Videoconbferinţa de ieri a fost cât se poate de clară. Sunt câteva judeţe afectate, prefecţii trebuie să colaboreze între ei, să-i ajute pe cei din zonele afectate, sunt câţiva care au avut deja iniţiativă, lucrurile sunt în parametri satisfăcători, mulţumitori", a spus premierul.

După şedinţă, premierul a mers în localitatea buzoiană Săgeata pentru a vedea care este situaţia în zonă. Ulterior, Mihai Răzvan Ungureanu şi miniştrii Gabriel Oprea şi Gabriel Berca s-au urcat într-un elicopter al MApN, plecând spre Capitală.

UPDATE 13:00 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns, sâmbătă la prânz, cu elicopterul, la Buzău, iar, la ora transmiterii acestei ştiri, se află la sediul Consiliul Judeţean, unde are loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 12:10 - Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a plecat din Vrancea şi merge în Buzău

Dupa şedinţa de la sediul Primăriei Dumbrăveni, primul-ministru s-a oprit în localitatea Căiata, unde a vizitat o casă îngropată în nămeţi, spunând că zăpada este foarte mare şi cerând miniştrilor Gabriel Oprea şi Gabriel Berca să asigure sprijin şi logistică pentru deszăpezirea zonei. În zonă se află, în prezent, militari care intervin pentru deblocarea căilor de acces.

Următoarea oprire a fost în satul Cândeşti din comuna Dumbrăveni, unde premierul a vrut să vadă cum acţionează jandarmii.

Şeful jandarmilor i-a spus premierului că cea mai mare concentrare de forţe se află la Dumitreşti, unde 12 sate din comună sunt complet izolate, cea mai gravă situaţie fiind la Lupoaia.

În localitatea Dumitreşti, premierul a fost întâmpinat de primarul localităţii.

Pe parcursul opririlor, Ungureanu a fost însoţit de prefectul Sorin Hornea şi de şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Premierul s-a declarat nemulţumit de faptul că oamenii din localităţile izolate nu participă la deszăpezire, susţinând, de asemenea, că şi primarii sunt vinovaţi pentru că nu se implică aşa cum ar trebui în aceste acţiuni.

UPDATE 11:50 - 12 localităţi din Buzău, în continuare izolate

Numărul localităţilor izolate de zăpadă din judeţul Buzău s-a redus după ce utilajele şi militarii mobilizaţi pentru salvarea oamenilor au fost suplimentaţi, în prezent oamenii din 12 localităţi buzoiene fiind blocaţi în nămeţi.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la Buzău, au ajuns 14 utilaje mari trimise din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei, dar şi de Uniunea Transportatorilor.

De asemenea, s-a suplimentat numărul militarilor şi jandarmilor care intervin pentru a-i ajuta pe oamenii din localităţile calamitate, fiind vorba despre 400 de jandarmi din Buzău şi Prahova, 150 de militari şi o sută de angajaţi ai unei firme de pază.

În continuare, în judeţul Buzău, sunt mii de oameni care nu mai au alimente şi apă.

Autorităţile au format echipe care vor merge în zonele Grebănu, Livada Mică, Livada Mare, Bălăceanu Roşioru şi Podgoria, pentru a-i ajuta pe localnici.

"Populaţia se confruntă cu mari probleme: lipsa alimentelor, a medicamentelor, iar intervenţia Armatei şi a Ministerului de Interne trebuie să fie mai fermă. Îi transmit premierului că dacă asceastă luptă se opreşte în acest moment şi nu ne dă bani să dislocăm zăpada şi să o trimitem într-un loc anume, ne vom confrunta în primăvară cu mari inundaţii", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu.

Totodată, mii de oameni nu au curent electric de aproape o săptămână. Potrivit şeful ISU Buzău, colonelul Danuţ Nicolae, sâmbătă dimineaţă, sunt 26 de localităţi nealimentate.

UPDATE 9:50 - Premierul a ajuns în judeţul Vrancea cu un elicopter al MApN.

Mihai Răzvan Ungureanu a venit însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi de ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.

Întrebat unde va merge, premierul a răspuns: "Unde e nevoie, la muncă", apoi a adăugat: "Să o luăm din loc, timpul e preţios".

Cei trei au fost aşteptaţi de prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, de preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan precum şi de militari.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus, la şedinţa de la sediul Primăriei Dumbrăveni, judeţul Vrancea, că este nevoie de seriozitate pentru ca problemele să fie rezolvate "cât mai repede", adăugând: "în asemenea situaţii nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune".

Premierul a spus că este nevoie de mobilizare, precizând că "iarna poate să fie şi aşa".

"Ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. - sâmbătă) aici e absolut normal. Pentru asta este făcut un stat, să funcţioneze. (...) Iarna poate să fie şi asa şi tot o să fie ierni grele. (...) Am atras atenţia prefecţilor din judeţele care nu au probleme în acest moment şi care nu sunt într-o situaţie delicată cum e la Vrancea şi Buzău să contribuie cu ajutor. Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Apărării. În rest seriozitate, seriozitate, seriozitate. În asemenea situaţii nu stăm, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsă, pentru asta este un stat puternic, să lucreze, în rest mobilizarea şi rezolvarea problemelor cât mai repede. Haideţi la muncă acum!", a afirmat Ungureanu la şedinţa de la sediul Primăriei Dumbrăveni.

La şedinţă au participat şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale a spus că Armata a intervenit în judeţul Vrancea la sesizarea autorităţilor locale, mai ales atunci când s-a pus în pericol viaţa oamenilor.

După şedinţa de la sediul primăriei, Ungureanu s-a oprit în comună, unde Marian Oprişan i-a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă autorităţile este că utilajele de deszăpezire nu pot ajunge în satele izolate.

Întrebat apoi de jurnalişti dacă va mai ninge, premierul a răspuns că nu este purtător de cuvânt al ANM, precizând totuşi că "mai vin ninsori la începutul săptămânii viitoare".

Ulterior, Ungureanu a plecat spre alte localităţi izolate din judeţ.

  • Un elicopter al IGAv va transporta la spitale bolnavi din judeţele Buzău şi Vrancea

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI a decolat din Bucureşti pentru a prelua mai multe persoane din judeţele Buzău şi Vrancea care au nevoie de ajutor medical. Bolnavii vor fi preluaţi din localităţile Moşeşti (judeţul Buzău) şi Mihălceni (judeţul Vrancea).

  • Şapte vole din sectoarele 3 şi 4, trimise în judeţul Buzău pentru a ajuta la deszăpezire

"Am discutat cu colegul meu de la Buzău, care mi-a transmis că cel mai mult ar avea nevoie de utilaje de deszăpezire. Fac, la rândul meu, un apel către firmele de construcţie din Capitală, mai ales cele care au vole sau utilaje mari de a trimite astfel de resurse în zonele în care oamenii au mare nevoie de acestea", a declarat prefectului Capitalei Mihai Cristian Atănăsoaei, citat într-un comunicat al Prefecturii Bucureşti.

Totodată, la apelul prefectului Capitalei, în noaptea de vineri spre sâmbără şi sâmbătă dimineaţă, primarii sectoarelor 3 şi 4 au trimis în judeţul Buzău utilaje de deszăpezire şi personal care să lucreze pe aceste utilaje în schimburi. Este vorba de cinci vole de la sectorul 3 şi două vole de la sectorul 4.

Aceste utilaje vor rămâne în judeţul Buzău până la deblocarea şi deszăpezirea localităţilor afectate.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, trimiterea de trupe de jandarmi şi de pompieri de la Bacău în judeţul Vrancea, iar din Prahova către localităţi din judeţul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii.

Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirmă conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţine că mai sunt izolate doar nouă localităţi.

Un număr de 12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile.

În judeţul Buzău, aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune sunt izolate, cele mai afectate localităţi fiind Glodeanu Siliştea, Scutelnici, Vadu Paşii şi Săgeata, unde zăpada atinge şi cinci metri înălţime. În aceste localităţi drumurile nu mai există practic, iar mulţi localnici nu mai au alimente, în condiţiile în care magazinele sunt goale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici