Milioane de euro disponibile pentru protecţia mai bună a victimelor infracţiunilor

Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat Mihai Paşca, a încheiat vineri, cu Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), contractul de finanţare pentru proiectul „Protecţia victimelor infracţiunilor”, cu un buget de 2 milioane de euro.

145 afișări
Imaginea articolului Milioane de euro disponibile pentru protecţia mai bună a victimelor infracţiunilor

Milioane de euro disponibile pentru protecţia mai bună a victimelor infracţiunilor

În cadrul proiectului, vor fi amenajate 35 de spaţii destinate audierii victimelor minore – 30 la nivelul unor parchete, iar celelalte la nivelul celor cinci Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Bucureşti.

Aceste spaţii – vitale pentru respectarea drepturilor copiilor, dar şi pentru obţinerea unor mărturii complete şi utile, cu reducerea pe cat posibil a traumatizării şi revictimizării acestora, sunt o necesitate în România. În aceste spaţii, copilul va fi protejat şi va avea suportul psihologic necesar, cu luarea în considerare a specificului vârstei sale, a particularităţilor sale de dezvoltare şi a capacităţilor lui, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere. Se va urmări dotarea cu tehnică audio - video a acestor spaţii pentru înregistrarea audierilor, pentru a se va evita pe cât posibil interogarea repetată în diferite faze procesuale.

Finanţarea proiectului este asigurată prin programul „Justiţie”, parte a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 şi gestionat de Ministerul Justiţiei în calitate de operator de program.

Bugetul proiectului este de 2.000.000 de euro, din care 85% reprezintă finanţarea nerambursabilă norvegiană, iar 15% cofinanţarea naţională, durata de implementare fiind de 27 de luni.

Proiectul se va implementa de către PÎCCJ, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei prin Direcţia de Prevenire a Criminalităţii, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, de la nivelul Sectoarelor 2-6, şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene - FRA.

Unul dintre obiective: formarea profesională a procurorilor

Obiectivul proiectului constă în consolidarea statului de drept, prin asigurarea unei justiţii penale eficiente, accesibile şi calitative pentru minori ca victime ale infracţiunii şi pentru victimele infracţiunilor bazate pe ură, cu un accent deosebit pe populaţia de etnie romă.

Principalele activităţi ce se vor derula în cadrul proiectului vizează realizarea de analize tematice ale situaţiei existente şi formularea de recomandări pentru sporirea eficienţei şi eficacităţii procedurilor legale aplicate de procurori în instrumentarea cazurilor, avându-se în vedere inclusiv provocările pe care populaţia de etnie romă le întâmpină, elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore şi investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva acestora), precum şi formarea profesională a procurorilor.

Prin intrarea în vigoare, în data de 14 octombrie 2016, a Memorandumului de Înţelegere dintre Regatul Norvegiei şi Guvernul României, Ministerul Justiţiei a fost desemnat Operator de Program pentru programul „Justiţie”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, calitate în care, în perioada 2018-2024, gestionează o alocare financiară de 57.294.118 euro (85% grant nerambursabil norvegian şi 15% cofinanţare naţională).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
justiţie,
proiect,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici