Minerii de la Crucea, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu CNU. Protestele continuă

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea se declară nemulţumiţi de răspunsurile privind revendicările lor transmise de către conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi de sindicatul din companie, astfel că aceştia continuă protestele şi solicită prezenţa unui reprezentant al Guvernului.

565 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Crucea, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu CNU. Protestele continuă

Minerii de la Exploatarea de Uraniu Crucea continuă protestele (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit răspunsului semnat de directorul CNU, Ioan Moraru, de directorul Sucursalei Suceava a companiei, Constantin Proboteanu, şi de liderul sindical Mugurel Huţuleac, răspuns care a fost lipit pe uşa sediului administrativ, în privinţa revendicărilor salariale se menţionează că vor fi patru clase de salarizare pentru subteran, în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea de acordare a cinci salarii medii pe companie la ieşirea la pensie conducerea propune să fie acordate trei salarii de încadrare.

În ceea ce priveşte solicitarea minerilor legată de modificarea bazei de calcul a pensiilor, conducerea CNU a răspuns că aceasta se va face în urma modificării Legii pensiilor, în privinţa solicitării de majorare de la 10 la 14 lei a alocaţiei de hrană, aceasta se va face în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea privind acordarea de bilete de tratament, aceasta se va putea face doar prin modificarea legislaţiei.

La solicitarea minerilor de a primi prime de 800 de lei de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun, conducerea CNU a menţionat că se acordă sume între 300 şi 500 de lei pentru fiecare din cele trei sărbători. În ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale convenite şi neplătite, se precizează că a fost o eroare care urmează să fie corectată.

Conducerea CNU a mai arătat că solicitarea privind demisia conducerii sindicatului nu este de competenţa administraţiei, fiind un act unilateral.

Directorul CNU, Ioan Moraru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a discutat mai multe ore cu minerii protestatari şi că aceştia au solicitat şi prezenţa unui reprezentant al Guvernului.

"Le-am dat asigurări pentru ceea ce am convenit. După ore în şir de discuţii, sentimentul meu este că se poate debloca situaţia. I-am lăsat să reflecteze până mâine", a spus Moraru.

Unul dintre protestatari, Relu Baroiu, a spus că oamenii nu vor să cedeze şi că vor continua protestele.

"Nu a intrat nimeni în subteran. Sunt mai mult de 24 de ore de când suntem în protest", a spus Baroiu, precizând că protestatarii sunt răspunsul conducerii companiei.

"S-au purtat discuţii, dar rezultatele sunt nemulţumitoare, nu sunt concrete, nu sunt de crezut. Ne-au mai păcălit de câteva ori", a spus Baroiu.

Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanşate luni dimineaţă, când minerii din primul şi al doilea schimb au refuzat să mai lucreze şi s-au adunat la sediul administrativ al unităţii, ei susţinând că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferenţa fiind de 200 de lei.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, confirma că nemulţumirea minerilor a fost generată de faptul că au primit salariile diminuate, el susţinând că a discutat cu directorul sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, care i-a spus că nemulţumirile nu sunt legate de nerespectarea contractului colectiv de muncă, valabil până în iunie 2015, şi care a fost respectat.

La rândul său, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, susţinea, luni, că minerii de la Exploatarea de Uraniu Crucea au primit toţi banii, suma despre care angajaţii spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el spunând că nu înţelege care este rostul protestului.

Ioan Moraru a spus că minerii au primit iniţial cu 200 de lei mai puţin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluşi în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015.

El a mai susţinut că minerii urmau să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 şi 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârşitul anului trecut aceştia au primit primă de 500 de lei şi că au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, şi nu înţelege care este motivul acestui protest.

În martie 2014, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea s-au blocat în subteran timp de mai multe ore, ei solicitând creşterea cu 14 la sută a salariilor şi acordarea de prime în cuantum de 600 lei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici