Ministerele Muncii şi Sănătăţii propun introducerea ,,Trusoului pentru nou-născuţi”, o nouă măsură de susţinere a mamelor cu risc social sau din grupuri vulnerabile

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au semnat o scrisoare comună adresată ministrului Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susţinere a mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile - ,,Trusoul pentru nou-născuţi”.

368 afișări
Imaginea articolului Ministerele Muncii şi Sănătăţii propun introducerea ,,Trusoului pentru nou-născuţi”, o nouă măsură de susţinere a mamelor cu risc social sau din grupuri vulnerabile

Ministerele Muncii şi Sănătăţii propun introducerea ,,Trusoului pentru nou-născuţi”, o nouă măsură de susţinere a mamelor ce aparţin grupurilor vulnerabile (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au semnat, marţi, scrisoarea comună adresată ministrului Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susţinere a mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv “Trusoul pentru nou-născuţi”.

Propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene. Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază.

În total, 120.000 de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebeluşii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conţine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei, iar lista finală a conţinutului va fi decisă de un grup de experţi de la Institutul Mama şi Copilul.

Reprezentanţii Guvernului spun că trusoul pentru nou-născuţi ar urma să asigure un minim necesar creşterii şi îngrijirii copilului în primele trei luni de viaţă, igiena şi securitatea acestuia. De asemenea, măsura ar putea contribui şi la scăderea numărului de copii abandonaţi în maternitate, precum şi a numărului de decese în primul an de viaţă al copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie şi de către asistenţii medicali comunitari.

Trusoul pentru nou-născuţi se acordă pentru fiecare naştere, în maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atribuţii de asistenţă socială din maternitate.

În anul 2015, aproape 1.500 de copii sub vârsta de un an au decedat. Deşi în scădere faţă de anii anteriori, rata mortalităţii în România este cea mai mare din Europa. Tot anul trecut, numărul de copii părăsiţi în maternităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de protecţie specială, a fost de 332, iar 9.722 de copii au intrat în sistemul de protecţie specială, dintr-un total de 187.372 de nou-născuţi.

O măsură asemănătoare cu cea propusă de miniştrii Muncii şi Sănătăţii a fost implementată în Finlanda încă din anul 1938, iar controalele periodice pre şi post-natale, au ajutat, în timp, scăderea ratei mortalităţii infantile la mai puţin de doi bebeluşi decedaţi la fiecare 1.000 care s-au născut în anul 2013.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici