Ministerul Culturii va finanţa realizarea statuii Regelui Mihai din Sinaia

  • Ministerul Culturii anunţă că va finanţa în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai, realizarea statuii de bronz din Sinaia şi va demara procedura de restaurare a Palatului Peleş.
  • Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, ministrul Bogdan Gheorghiu s-a întâlnit miercuri, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, directorul Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.
  • „În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleş, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare”, se arată în comunicat.
491 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii va finanţa realizarea statuii Regelui Mihai din Sinaia

Ministerul Culturii va finanţa realizarea statuii Regelui Mihai din Sinaia

De asemenea, miercuri au fost vizionate machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internaţional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la naştere, finanţat şi susţinut de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Câştigătorul concursului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziţie a lucrării acestuia, iar în cazul în care negocierea achiziţiei nu se soluţionează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câştigătorii locurilor II şi III.

Statuia va fi amplasată în Sinaia, pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Şcolii George Enescu din oraş.

„Împlinirea a 100 de ani de la naşterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima şi centrul regalităţii în ţara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul şi participarea Ministerului Culturii este un gest de preţuire faţă de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toţi şi trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală şi este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiţii, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Concursul a fost prevăzut în Protocolul de colaborare în vederea realizării şi amplasării statuii Regelui Mihai I al României în oraşul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 – 2024, semnat de către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, reprezentantul oraşului Sinaia, primarul Vlad Oprea, şi preşedintele Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, Augustin Ioan, în 22 septembrie 2020.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii se obligă să sprijine Asociaţia în vederea realizării documentaţiilor necesare organizării concursului internaţional de proiecte, precum şi cele necesare Primăriei pentru obţinerea Certificatului de urbanism şi a avizelor necesare pentru emiterea Autorizaţiei de construire, în vederea amplasării Statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

„De asemenea, Ministerul Culturii finanţează lucrările necesare realizării statuii din bronz şi asigură transportul şi amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia. Mai mult, se asigură că Primăria va avea toate actele necesare pentru obţinerea Certificatului de urbanism şi avizele necesare pentru emiterea Autorizaţiei de construire, în vederea amplasării Statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României”, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici