Ministerul Justiţiei demarează procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România

Problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România va fi soluţionată, anunţă Ministerul Justiţiei, în perioada următoare demarându-se procedurile de relocare, la solicitarea autorităţilor daneze, potrivit unui comunicat de presă.

361 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei demarează procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România

Ministerul Justiţiei demarează procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România

Conform sursei citate, problematica transferului în România pentru cetăţenii români condamnaţi în Danemarca a fost discutată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu omologul său danez, Søren Pape Poulsen.

„Ministrul român al Justiţiei a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel naţional, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României”, precizează Ministerul Justiţiei (MJ).

Abordarea autorităţilor române se face pe două planuri: cel legislativ şi, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spaţiilor de detenţie.

„Cât priveşte planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră aşa numitul ”recurs compensatoriu” (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va produce efecte începând cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacităţilor de detenţie din penitenciare. Tot în domeniul execuţional penal, este avută în vedere şi executarea pedepsei sau a unei fracţii din pedeapsă sub supraveghere cu brăţară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiţiei. De asemenea, un proiect de lege privind graţierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului”, menţionează sursa citată.

Cât priveşte planul infrastructurii, ministrul Toader s-a referit, în discuţia cu omoloul său danez, la aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacitatăţii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spaţiilor de detenţie existente.

„În baza acestor recente dezvoltări la nivel naţional, problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România îşi poate găsi o soluţionare rapidă, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităţilor daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil”, conform sursei menţionate.

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan.
Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate examinării.

Prima hotărâre CEDO pronunţată într-o cauză împotriva României în materia condiţiilor materiale de detenţie datează din decembrie 2007 (Bragadireanu împotriva României).

De asemenea, în iulie 2012, Curtea a pronunţat o hotărâre în cauza Iacov Stanciu împotriva României în care a reţinut că în continuare există o problemă legată de condiţiile de detenţie.

Faţă de România a mai fost pronunţată o hotărâre pilot, Maria Atanasiu împotriva României, în domeniul restituirii proprietăţilor naţionalizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici