Ministerul Mediului: Au fost publicate hărţile de hazard şi de risc la inundaţii

Ministerul Mediului a anunţat luni că au fost publicate pentru publicul larg hărţile de hazard şi de risc la inundaţii care au fost elaborate în ultimii doi ani.

1440 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului: Au fost publicate hărţile de hazard şi de risc la inundaţii

Sursa: inundatii.ro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, hărţile au fost realizate cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a şi a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundaţii - RO-FLOODS”.

Hărţile au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de bazin de la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă şi înaintate către Comisia Europeană.

În total, peste 900 de experţi au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărţile şi pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată şi îmbunătăţită de experţi.

Hărţile sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecţia la inundaţii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor şi pentru a preveni şi evita noi riscuri la inundaţii.

„Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică şi de aceea trebuie să fim pregătiţi pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populaţie dar, în acelaşi timp, poate fi şi un risc pentru comunităţi atunci când se produc inundaţii necontrolate. Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii nu vor impiedica producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărţile sunt, în sine, nişte instrumente care vor ghida autorităţile atât în ceea ce priveşte investiţiile în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ţine cont de zonele cu risc la inundaţii”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Hărţile sunt disponibile pe noul site web www.inundatii.ro, creat în cadrul proiectului RO-FLOODS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici