Ministrul de Interne, Carmen Dan: MAI discută cu sindicatele modificarea Statutului poliţiştilor în ce priveşte pensionarea

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la Parlament, că se află în discuţii cu sindicatele pentru modificarea prevederilor Statutului poliţistului privind articolul care permite încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie la vârstă.

1888 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne, Carmen Dan: MAI discută cu sindicatele modificarea Statutului poliţiştilor în ce priveşte pensionarea

Ministrul de Interne, Carmen Dan: MAI discută cu sindicatele modificarea Statutului poliţiştilor în ce priveşte pensionarea

“Pensionările din ultima perioadă au avut drept cadru legal două acte normative: Legea 223 privind pensiile militare, lege votată în Parlament aproape în unanimitate (...) şi Statutul poliţistului, modificat de guvernul Cioloş în sensul în care permite pensionarea în anumite situaţii chiar şi la 45 de ani. (…) Ordonanţa 21/2016 de modificare a Statutului Poliţistului a fost emisă de guvernul tehnocrat în cursul anului trecut, în urma unei înţelegeri cu sindicatele poliţiştilor (…) Am propus amendarea acestui articol în cadrul dezbaterilor pe care le avem în prezent cu sindicatele pentru modificarea Statutului poliţistului. Eu vreau acest lucru. Sper să am de partea mea şi înţelepciunea sindicatelor în acest sens”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, chemată în Parlament, la Ora Guvernului.

Carmen Dan a precizat că sunt situaţii în care un pensionar se poate reîncadra în minister, beneficiind de posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, respectiv, este încadrat pe o funcţie la cabinetul demnitarului, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală, dacă este numit ca demnitar, secretar de stat sau ministru, sau în cazul în care câştigă un concurs pentru ocuparea unui post de funcţionar public sau funcţionar contractual.

Situaţia fostului secretar de stat, Cornel Ciocoiu, care timp de o lună a cumulat pensia cu salariul, nu reprezintă o încadrare în minister, ci la o numire într-o funcţie de demnitar, situaţie care trebuie tratată distinct de cea a unui consilier, a precizat ministrul de interne.

Dan a afirmat că în spaţiul public nu a fost discutat cazul secretarului de stat pentru relaţii internationale care a primit, timp de un an, pensie şi salariu. “Asta în condiţiile în care fusese pensionat în 2009. Legal a fost atunci, legal este şi acum. Moralitatea însă, nu a discutat-o nimeni atunci, ci doar acum, în acest mandat. Mai mult decât atât, în timpul mandatului de secretar de stat, aceleiaşi persoane îi este asigurată o nouă funcţie, fiind numit de primul-ministru Dacian Cioloş, în septembrie 2016, consul general în Chicago, funcţie pe care o ocupă după ce îşi termină mandatul de secretar de stat în minister, adică în 21 decembrie 2016”, a spus aceasta. Carmen Dan s-a referit la Tiberiu Trifan, secretar de stat în MAI în perioada ministeriatului lui Petre Tobă, devenit ulterior consul la Chicago.

Carmen Dan a precizat că nu există în România o lege care să interzică cumulul pensie-salariu sau care să interzică unui pensionar să se reangajeze într-o instituţie publică. “Ar fi fost un abuz din partea mea să nu aprob o solicitare de încetare a raporturilor de serviciu bazată pe un temei legal”, a spus ministrul.

Ministrul de Interne a afirmat că extrapolarea unor situaţii punctuale a conturat o opinie falsă. “Extrapolarea unor situaţii punctuale în care persoane cu statut de pensionar al ministerului au fost încadrate în funcţii de consilier la cabinetul ministrului de Interne au conturat o opinie falsă, că miile de angajaţi din minister care au ieşit la pensie, se întorc în minister, beneficiind de pensie şi salariu”, a spus Carmen Dan.

Pe 18 august, premierul Mihai Tudose l-a eliberat din funcţie pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cornel Ciocoiu, la cererea acestuia. Măsura, după ce acesta a fost criticat în spaţiul public pentru că primea pensie şi salariu.

Secretarul de stat Cornel Ciocoiu a fost eliberat din funcţie de Sorin Grindeanu, pe 19 iunie, în urma pensionării anticipate. Ulterior, pe 30 iunie, a fost numit din nou în funcţia de secretar de stat, cumulând salariul de secretar de stat cu pensia de ofiţer de poliţie.

Pe 8 august, cinci consilieri ai ministrului Afacerilor Interne, care beneficiau, în paralel, de pensie şi salariu, şi-au dat demisia, ca urmare a scandalului mediatic în care au fost implicaţi, ei urmând să lucreze în continuare, benevol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici