Ministrul interimar al Justiţiei discută cu experţii Comisiei Europene despre desfiinţarea SIIJ: „Prima vizită după cel mai grav raport MCV” / Predoiu susţine modificarea codurilor penale

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu discută marţi cu experţii Comisiei Europene despre recomandările din raportul MCV. Comisia Europeană a criticat în raportul MCV înfiinţarea şi activitatea SIIJ, despre care a spus că este „instrument de presiune politică”.

915 afișări

Cătălin Predoiu discută, astăzi, cu experţii Comisiei Europene, despre recomandările din raportul MCV, inclusiv despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Predoiu spunea că „e prima vizită după cel mai grav raport al MCV. Sunt foarte multe lucruri de făcut de către toate instituţiile cu atribuţii în domeniul justiţiei. E foarte greu să faci o ierarhie, dar avem mult de lucru şi pe zona de construcţie instituţională, de aceea am abordat, în primul rând, stabilizarea Ministerului Public prin procedura de numire a procurorilor de rang înalt, dar şi pe zona de legislaţie, unde e foarte mult de refăcut”.

Comisia Europeană a criticat, în raportul MCV publicat la finele anului trecut, înfiinţarea şi activitatea SIIJ, despre care a spus că este „instrument de presiune politică”.

În raport au fost incluse 12 recomandări pentru România.

În raportul MCV privind evoluţia sistemului judiciar de la recomandările de anul trecut, publicat de Comisia Europeană, erau o serie de critici care vizau Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, legile justiţiei, modificarea codurilor penale.

Trei asociaţii de magistraţi au condamnat anumite observaţii şi critici din raportul MCV, despre care susţineau că dovedesc lipsa de imparţialitate a raportorilor, care au inclus „neadevăruri flagrante” în document. Asociaţiile spuneau că raportul nu conţine şi încălcările drepturilor românilor.

Predoiu susţine modificarea codurilor penale: Va fi şantier extins în ce priveşte legislaţia

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că modificarea codurilor penale din programul Guvernului Orban 2 este necesară: „Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia”.

Cătălin Predoiu a declarat, marţi, presei, înainte de discuţia cu reprezentanţii Comisiei Europene despre raportul MCV, că modificarea codurilor penale din programul Guvernului Orban 2 este necesară, deoarece există zeci de decizii ale CCR neaplicate.

„Gândiţi-vă că în Parlament sunt 70 de propuneri de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, decizii ale CCR care trebuie aplicate, prin modificări legislative, alte modificări respinse de CCR, aflate în diverse stadii de proceduri parlamentare. Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia, e mult de lucru şi cu Parlamentul, e şi perioadă electorală. Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar”, a spus Predoiu.

Programul de guvernare cu care PNL se va prezenta în faţa Parlamentului cuprinde şi desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Printre măsurile propuse pe termen scurt este crearea unor grupuri de lucru care să modifice legile justiţiei şi legislaţia penală. O altă măsură este finalizarea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, în urma unei dezbateri cu reprezentanţii magistraţilor, CSM, ai asociaţiilor profesionale, organizaţiilor neguvernamentale şi cu reprezentanţii Parlamentului. Programul de guvernare mai prevede elaborarea unui alt act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispoziţiilor Regulamentului EPPO cu normele interne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici