Ministrul Justiţiei: Votul CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a privilegiilor pe care le au magistraţii

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seara, după ce CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiţiei, că votul Consiliului a fost previzibil, iar acesta „exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”.

520 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: Votul CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a privilegiilor pe care le au magistraţii

Ministrul Justiţiei: Votul CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a privilegiilor pe care le au magistraţii

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroşi membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm şi să procedăm în modificarea legilor justiţiei. De ce vot previzibil? Observaţi faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. (...) Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Referitor la nemulţumirea principală existentă în rândul magistraţilor, respectiv propunerea de trecere a Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei ,Tudorel Toader a explicat că are trei variante asupra cărora trebuie să se decidă.

„Soluţia finală va fi una din cele trei pe care le-am anunţat. Aceea de a rămâne la CSM, aşa cum vor judecătorii şi procurorii, ca să îi aibă ei sub control pe IJ şi să nu fie cumva un control politic din partea Ministerului Justiţiei. A doua soluţie este aceea de a reveni la Ministerul Justiţiei. Să nu uităm şi a treia formulă, pe care am propus-o pe 23 august, şi anume de a autonomiza prin lege separată, distinctă, Inspecţia Judiciară ca o entitate care să-şi îndeplinească misiunea de verificare şi control a modului de înfăptuire a justiţiei”, a mai spus Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la opt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici