Ministrul Mediului: IRIDEX are 60 de zile să rezolve problemele de la Chiajna, altfel cerem încetarea activităţii firmei

Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu au descoperit 21 de neconformităţi la depozitul de deşeuri de la Chiajna, administrat de compania IRIDEX, iar operatorul economic are la dispoziţie 60 de zile pentru a le remedia, altfel activitatea societăţii riscă să înceteze.

606 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: IRIDEX are 60 de zile să rezolve problemele de la Chiajna, altfel cerem încetarea activităţii firmei

Ministrul Mediului: IRIDEX are 60 de zile să rezolve problemele de la Chiajna, altfel cerem încetarea activităţii firmei (Imagine: Luiza Puiu / Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a anunţat miercuri, 10 august, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele controalelor efectuate în ultimele trei luni de Garda Naţională de Mediu la depozitul de deşeuri de la Chiajna, administrat de compania IRIDEX SA.

"Instalaţia IRIDEX este exploatată în mod defectuos, operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaze şi mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforme. Au fost dispuse de comisarii de mediu 21 de măsuri de remediere, care dacă vor fi puse în aplicare de către operatorul economic, sperăm că vor duce la soluţionarea acestei probleme. IRIDEX are la dispoziţie pentru a remedia toate aceste deficienţe termenul legal de 60 de zile. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate face solicitare de suspendare a autorizaţiei integrate de mediu care, practic, înseamnă încetarea activităţii acestui agent economic", a declarat ministrul Mediului.

Principala problemă identificată o reprezintă neacoperirea optimă a celulelor unde este depozitat gunoiul. Stratul de pământ turnat deasupra deşeurilor este de cel mult 20 de centimetri, spune Cristiana Paşca Palmer, deşi legea prevede un strat de jumătate de metru. Totodată, inspectorii de mediu au mai descoperit că în anumite porţiuni deşeurile au ajuns aproape la suprafaţă, puţurile de extracţie a gazului nu sunt etanşeizate, sistemul de colectare a levigatului (substanţă rezultată din dizolvarea deşeurilor) nu este colectată corespunzător, iar zona activă de depozitare a deşeurilor este dublă faţă de normativ, aceasta având în prezent 5.000 de metri pătraţi, faţă de standardul de 2.500 de metri pătraţi.

"Avem probleme mari pe celulă, pentru că pe suprafeţe extinse deşeurile au ajuns deja la suprafaţă, iar datorită temperaturilor meteo extreme, s-au produs foarte multe şanţuri de celule, se şi pot vedea, motiv pentru care sunt scăpări de gaze din subteran", a declara Bogdan Trif, directorul Gărzii Naţionale de Mediu.

În replică, directorul executiv al SC IRIDEX SA, Liviu Birău, anunţă că va contesta rezultatele controlului, deoarece nu sunt reale.

"A dispus nişte măsuri de remediere pentru nişte neconformităţi pe care noi le considerăm neadevărate.Vom contesta acest proces verbal. Legea prevede o acoperire între 30 şi 50 de centimetri, o acoperire provizorie. Având în vedere că vorbim de 200.000 de metri pătraţi, nu se poate face într-o zi. 200.000 de metri pătraţi ori 50 de centimetri înseamnă 100.000 de metri cubi de pământ, e un munte! Există un timp în care se poate face asta. E adevărat că au găsit o zonă de 1.000 de metri pătraţi, din 200.000 de metri pătraţi, unde întâmplător nu era (n.r. acoperit cu pământ). Înseamnă 0,5%, deci despre ce vorbim?!”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Birău.

Tot în cadrul conferinţei de presă, directorul Gărzii Naţionale de Mediu a anunţat că alte două societăţi comerciale care se ocupă de managementul deşeurilor au fost sancţionate, iar faţă de una dintre acestea a fost înaintată plângere penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici