Mircea şi Vlad Cosma au vrut să afle cine sunt martorii cu identitate protejată din dosarul lor

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au cerut luni, la ICCJ, audierea fără protecţie a şapte martori cu identitate protejată, pe motiv că situaţia unor astfel de martori nu este bine reglementată de noile coduri penale.

682 afișări
Imaginea articolului Mircea şi Vlad Cosma au vrut să afle cine sunt martorii cu identitate protejată din dosarul lor

Mircea şi Vlad Cosma au vrut să afle cine sunt martorii cu identitate protejată din dosarul lor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a continuat luni discuţiile în dosarul în care Mircea şi Vlad Cosma, alături de Daniel Alixandrescu şi Răzvan Alexe, sunt acuzat de fapte de corupţie, instanţa stabilind audierea mai multor martori cu identitate protejată în sistem de videoconferinţă, cu imagine blurată şi voce distorsionată.

Înainte de începerea audierilor, instanţa a luat în discuţie şi o cerere a lui Mircea şi Vlad Cosma, prin care solicitau audierea fără niciun element de protejare a martorilor cu identitate protejată. Avocaţii acestora au arătat în faţa instanţei că audierea se poate face şi fără protecţie, întrucât noile coduri penale nu reglementează pe deplin situaţia martorilor cu identitate protejată.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus cererii apărării şi a cerut audierea martorilor în sistem videoconferinţă folosind imagine blurată şi voce distorsionată, solicitare admisă de instanţă.

Judecătorii au audiat trei din cei şapte martori, iar primul, "Ion Răcoare", a vorbit despre contractele de deszăpezire: "În legătură cu lucrarea de deszăpezire, cunosct faptul că unul dintre cele două sectoare a fost sub contractat firmei MAR Construct care aparţinea lui Răzvan Alexe. Am văzut dosarele de licitaţie şi de lucrări şi alte lucrări au fost subcontractate, ni se spunea să-i dăm lucrări lui Păvăleanu şi Alexe, ori altfel nu mai câştigam licitaţii".

Instanţa l-a audiat apoi pe martorul cu identitate protejată "Eugen Dobre", care a relatat în faţa judecătorilor despre reabilitarea drumului Buda-Nedelea: "Referitor la aceste lucrări, nu am participat la licitaţie, dar apoi de la administratorul firmei ştiu că s-au făcut presiuni pentru a se subcontracta o parte din lucrare. Ştiu aceste lucruri de la domnul Ion Dumitru, presiunile nu ştiu în ce au constat, el nu mi-a spus, dar mi-a zis că cel căruia trebuie să-i subcontracteze era Alexe Răzvan. Nu cunosc dacă ar fi existat vreo înţelege anterioară licitaţiei, dar ştiu că Ion Dumitru nu s-a opus pentru că altfel nu ar mai fi avut lucrări în judeţ".

Instanţa a stabilit continuarea audierii martorilor, inclusiv a celor cu identitate protejată, în 13 octombrie, termen la care judecarea va avea loc la sediul Curţii Militare de Apel Bucureşti.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

DNA a început ancheta în acest caz după ce Mircea Cosma ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar şi în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional. El are interdicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Mircea Cosma este acuzat alături de Vlad Cosma şi Sebastian Ghiță de sprijinirea unui grup infracţional organizat anchetatorii susţinând că cei trei politicieni s-au folosit de influenţa pe care o au asupra unor angajaţi ai SC Hidroprahova SA, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova pentru ca firma cumnatului lui Ponta să poată frauda fonduri europene. În acelaşi dosar sunt cercetaţi sub control judiciar şi Vlad Cosma, Sebastian Ghiţă, dar şi Iulian Herţanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici