Video Mitingul angajaţilor de la Dacia s-a încheiat cu Hora Unirii

Mitingul organizat de sindicatul de la Automobile Dacia în Piaţa Vasile Milea din Piteşti s-a încheiat, în jurul orei 12.20, după ce protestatarii au dansat Hora Unirii.

81 afișări

În jurul orei 12.15, manifestanţii au început să plece din piaţă, deşi autorizaţia pentru desfăşurarea mitingului era până la ora 14.00.

La miting au participat aproximativ cincii mii de persoane, conform estimărilor colonelului Nicu Popescu, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş.

Protestatarilor li s-au adresat, de pe terasa Casei de Cultură a sindicatelor, lideri sindicali ai uzinei, dar şi reprezentanţi ai Blocului Naţional Sindical.

"Am plâns când am auzit decizia Tribunalului Argeş şi am constatat că în sfârşit în Romania există nişte tineri judecătorui care nu au ţinut cont de presiuni şi de tentanţia banilor şi au dat o decizie corectă. La milioanele de euro care se negociază la Dacia mie sincer mi-a fost teamă că ei vor ceda. Am câştigat o bătălie, dar nu şi războiul. Aşteptăm administraţia la negocieri. Acolo se va sfărşi greva, nu în tribunal", le-a spus Costin protestatarilor, îndemnându-i să lupte "până la capăt".

După ce au ascultat mesajele liderilor sindicali, manifestanţii au dansat Hora Unirii.

La faţa locului s-au aflat, pentru a preveni eventuale incidente, 200 de jandarmi şi 50 de poliţişti comunitari.

Participanţii la miting au adus o cruce şi un coşciug, improvizând un cortegiu funerar care ar simboliza "înmormântarea" uzinei. Angajaţii de la Dacia Automobile au primit în urale apariţia "cortegiului funerar" în fruntea căruia s-a aflat un bărbat ce poartă o cruce pe care scrie "Vrem 550 RON” şi "Jos mafia!".

De asemenea, un protestatar a adus o văcuţă din pluş, înfiptă într-un par, lângă o cruce, el declarând că acesta este un mesaj pentru premierul Călin Popescu Tăriceanu, care în 27 martie a făcut un apel către angajaţii uzinei Dacia Piteşti "să nu mulgă vaca până nu dă lapte".

La protest au participat, alături de angajaţi de la Dacia, şi sindicalişti de BNS, protestatarii scandând "Vrem salarii!”, "Unitate!", "Nu plecăm!" şi "Jos Tăriceanu!”.

Matei Brătianu, vicepreşedintele BNS, li s-a adresat protestatarilor, spunându-le că directorul român al uzinei este principalul responsanil pentru această situaţie şi cerându-le să meargă "până la capăt".

"Directorul român şi avocaţii sunt cei mai vinovaţi de ceea ce vi se întâmplă vouă. Ei îi învaţă să vă calce în picioare. Slugile se poartă cu voi ca nişte câini turbaţi. Spunându-le că în foamea voastră de bani şi în disperarea voastră veţi renunţa cu timpul la grevă. Greva voastră dă frisoane tuturor. Vă rog să mergeţi până la capăt”, a declarat Matei Brătianu.

Angajaţii de la Dacia Piteşti au intrat în grevă generală în 24 martie.

Sindicaliştii de la Dacia Automobile au avut, marţi după-amiază, o nouă rundă de negocieri cu administraţia uzinei, deşi aceasta anunţase, în urmă cu o săptămână, că sistează negocierile până când muncitorii reiau lucrul.

La negocierile de marţi, administraţia Dacia Piteşti a majorat oferta salarială, propunând o creştere salarială pentru acest an cu 394 de lei brut, în două tranşe, faţă de 250 de lei brut, cât oferise până acum. Sindicatul uzinei solicitase o majorare de 550 de lei.

Liderii sindicali au anunţat, miercuri, după ce s-au consultat cu muncitorii cu privire la ultima oferta făcută de administraţie, că greva generală continuă.

Tribunalul Argeş a decis, miercuri după-amiază, că greva generală a sindicatului de la Dacia Automobile este legală şi a dispus ca adminstraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.

Reprezentanţii Dacia Automobile Piteşti s-au declarat nemulţumiţi de decizia pronunţată de Tribunalul Argeş şi au spus că o vor ataca.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşată de muncitori în 24 martie, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

Administraţia a reclamat, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că se află în grevă generală doar 40 la sută din muncitori. Liderii sindicali susţin, însă, că listele de semnături atestă că 76% dintre muncitori s-au declarat pentru declanşarea grevei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici