Monica Iacob Ridzi s-a prezentat la DNA

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, cercetată în cazul contractelor cu Artisan şi Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului, s-a prezentat, vineri, la ora 11.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

161 afișări
Imaginea articolului Monica Iacob Ridzi s-a prezentat la DNA

Monica Iacob Ridzi s-a prezentat la DNA

Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă, vineri, fostului ministru al Tineretului Monica, Iacob Ridzi, acuzele în cazul contractelor cu Artisan şi Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului.

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi

Ea a spus jurnaliştilor că nu sunt elemente noi faţă de cele apărute deja în presă.

"De aceea am şi venit. Am dorit să cunosc învinuirile concrete care mi-au fost aduse. Am aflat că procurori nu au elemente noi, altele decât cele prezentate în referatul înaintat Parlamentului. Am spus încă de la început că sunt nevinovată şi vom demonstra acest lucru prin documente. Cred că în acest moment doar documentele şi valoarea acestora pot vorbi, restul fiind afirmaţii goale", a declarat presei Ridzi.

Fostul ministru a spus că vineri doar şi-a notat învinuirile şi am cerut un termen pentru a-şi pregăti apărarea.

"Ţin să reamintesc că eu am fost cea care a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii pentru că vreau să îmi demonstrez nevinovăţia. Iar acest lucru nu se poate face decât aici, la DNA, în faţa procurorilor. O să revin ori de câte ori este nevoie, nu mă voi ascunde ca alţi oameni politici", a spus Monica Iacob Ridzi, la ieşirea de la DNA.

Ea a refuzat să comenteze acuzele la adresa sa în cadrul verificărilor comisiei parlamentare în cazul ministrului Tursimului Elena Udrea.

În 28 iulie, Parlamentul a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Procurorii anticorupţie explicau în referatul pe care l-au transmis Parlamentului că fostul ministru Monica Iacob Ridzi a cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, în legătură cu atribuirea unor societăţi a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti.

Procurorii au constatat că Ioana Vârsta, consiliera Monicăi Iacob Ridzi, a cerut să se facă trei variante cu activităţi şi valori estimate pentru evenimentul din 2 mai, respectiv de 300.000 de euro, 400.00 de euro şi de 500.000 de euro.

În luna martie 2009 Vârsta, consiliera personală a ministrului afacerilor şi asociată la mai multe societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti s-a întâlnit cu Bogdan Petre Iacobescu, administrator la societatea Artisan Consdulting şi societatea Compania de Publicitate Mark, ocazie cu care i-a comunicat că, în 2009, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), precum şi alte insittuţii publice urmează să facă achiziţii care au ca obiect servicii de publicitate - comunicare şi organizare de evenimente, se arată în documentul citat.

Ioana Vârsta a demisionat din funcţia de consilier al ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, în data de 1 iulie.

La începutul lunii aprilie, după ce Vârsta a fost încadrată în funcţia de consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului a iniţiat, la sediul societăţii Red Apple Communication din Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii firmei în cursul căreia i-ar fi promis că îi va facilita înceheierea unui contract cu MTS având ca obiect organizare de manifestări dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, în data de 2 mai.

În cursul aceleeaşi discuţii, consiliera ministrului, Ioana Vârsta, a comunicat că valoarea maximă alocată din bugetul MTS este de un milion de euro. Astfel, Vârsta ar fi cerut să facă propuneri privind denumirea evenimentului şi să întocmească trei variante cu activităţi şi valori estimate pentru bugete cu valoare de 300.000, 400.000 şi 500.000 de euro.

În aceeaşi perioadă, precizează procurorii anticorupţie, Ioana Vârsta prin intermediul lui Alexandru Stancu, reprezentant al societăţii Red Apple Communication, a comandat în numele acestei firme la societatea Noral Development furnizarea şi personalizarea a 130.000 de baloane cu inscripţia "De două ori Mai tânăr" şi la societatea Up Date Advertising furnizarea şi personalizarea cu aceeaşi inscripţie a 24.000 de tricouri, 24.000 de şepci, 10.000 de brelocuri şi 45.000 de pixuri. Tot la cererea Ioanei Vârstă, Alexandru Stancu i-a contactat pe Iacobescu şi pe George Răzvan Nica-Udangiu, administratori la Artisan Consulting şi Compania de Publicitate Mark, solicitându-le să achite în avans sume de bani către furnizorii precizaţi.

Procurorii precizează că cei doi au refuzat, spunându-i Ioanei Vârsta că nu au încheiat contractul cu MTS situaţie în care Red Apple Communication a achitat în 17 aprilie celor doi furnizori, cu titlul de avans, sumele de 17.000, respectiv 7.000 de lei. În următoarele zile, Vârsta l-a asigurat în mod repetat pe Iacobescu că i se va atribui contractul cu MTS vizând evenimentele din data de 2 mai şi i-a cerut să achite integral produsele comandate de ea prin intermediul societăţii Red apple Communication.

Astfel, procurorii DNA arată că, pentru a crea aparenţa că produsele au fost comandate de către societatea Artisan Consulting, Alexandru Stancu, l-a determinat pe administratorul societăţii Noral Development, Alexandru Norberto Ungureanu, să semeneze un contract cu societatea Artisan Consulting, datat 17 aprilie 2009, ce avea ca obiect furnizarea aceloraşi produse comandate anterior firmei lui Ungureanu de societatea Red Apple Communication.

Administratorul de la Noral Development a acceptat şi, după ce a semnat contractul, i l-a predat lui Stancu care ulterior i l-a transmis lui George Nica-Udangiu. Acesta din urmă l-a semnat în urma aceloraşi asigurări ce i-au fost transmise de Ioana Elena Vârstă prin intermediul lui Iacobescu Bogdan Petre că li se va atribui contractul cu MTS, notează DNI în referatul ajuns în Camera Deputaţilor.

Procurorii mai arată că Ioana Vârsta a organizat mai multe întâlniri atât la sediul societăţii Red Apple Communication, cât şi la MTS, în cursul cărora a analizat propunerile formulate de acesta, pe baza indicaţiilor date de ea, stabilind atât activităţile ce urmau a fi realizate de societatea Artisan Consulting cât şi valoarea fiecărei prestaţii.

La cererea lui Vârsta, Iacobescu a avut mai multe întâlniri şi a comunicat prin e-mail cu Paul Diaconu - directorul Direcţiei Generale Economică şi Resurse Umane - şi cu Marius-Mihail Mărcuţă, care la acea dată îndeplinea funcţia de consilier în Direcţia de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne la MTS. De la aceştia din urmă a primit prin e-mail ofertele tehnice şi financiare pe care, ulterior, societatea Artisan Consulting şi societatea Compania de Publicitate Mark le-au predat la MTS în scopul creării unei aparenţe de legalitate privind derularea procedurii de achiziţie publică - cerere şi oferte.

"Contribuţia" celor doi angajaţi ai MTS, arată procurorii, în privinţa ofertelor a constat în aceea că au încadrat activităţile în categoria servicii pentru a fi aplicabilă procedura de achiziţie simplificată prevăzută în anexa 2b din OG 34/2006. Totodată, ei au stabilit valoarea fiecărei categorii de prestaţii.

Vârsta i-a transmis lui Iacobescu ofertele întocmite de ea, respectiv de Mărcuţă Marius Mihail şi Paul Diaconu în numele societăţii Artisan Consulting şi societatea Compania de Publicitate Mark, care au fost predate la MTS. Valorile din aceste documente au fost stabilite de Ioana Vârsta în aşa fel încât să creeze aparenţa că firmele au oferit preţuri diferite şi că firma câştigătoare a fost stabilită în urma evaluării ofertelor. Pentru a ascunde înţelegerea de natură infracţională dintre ea şi Iacobescu precum şi pentru a crea aparenţa respectării principiului concurenţei i-a cerut acestuia să nu semneze nici una dintre oferte, ci să desemneze în acest scop reprezentanţi care nu deţin calitatea de asociat sau administrator la ambele firme.

Bogdan Petre Iacobescu s-a conformat, iar la cererea sa, ofertele au fost semnate de George-Răzvan Nica-Udangiu pentru societatea Artisan Consulting şi Marius-Cristian Negrea pentru societatea Compania de Publicitate Mark, după care le-a predat la MTS prin intermediul consilierei Vârsta. Aceste documente, contrafăcute în modalitatea descrisă au devenit anexe la contractele nr.13, 14 şi 15 din data de 22 aprilie dintre MTS şi cele două firme cu denumirile de propunere financiară şi propunere tehnică.

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob RidziDin probele administrate în dosarul 147/P/2009 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, rezultă date şi indicii temeinice cuprivire la săvârşirea, în anul 2009, de către Monica Maria Iacob Ridzi, deputat în Parlamentul României şi fost ministru al Tineretului şi Sportului a infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial prevăzut de articolul 13 din Legea 78/2000 cu referire la art. 248 C.p. cu aplicarea art. 41 alin 2 Cp; fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie prevăzute de art. 289 Cp raportat la art. 17 alin. 1 lit.c din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin 2 Cp; instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate prevăzute de art. 25 Cp rap. art. 42 alin. 1 şi 3 din Legea 161/2003 şi instigare la infraţciunea de stergere de date informatice fără drept prevăzute de art. 25 Cp raportat la art.44 alin. 1 din Legea 161/2003, totul cu aplicarea art. 33 lit. a Cp.

Procurorii anticorupţie au pornit ancheta după ce sesizarea PNL a fost remisă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de către Parchetul instanţei supreme, în urma audierii unor persoane anchetatorii intrând în posesia unor e-mailuri. De altfel, corespondenţa între Ridzi, Vârsta şi alte persoane implicate în perfectarea contractelor s-a purtat prin e-mail, iar una dintre probe este aceea în care Ridzi - interceptată ambiental - dă dispoziţie să fie şterse mesajele, în acest sens fiind chemat şeful serviciului IT al ministerului.

La dosar se află mai multe interceptări ambientale realizate de către anchetatori cu ajutorul unor persoane care s-au aflat în apropierea lui Ridzi şi Vârsta după declanşarea verificărilor, susţin surse judiciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici