Motivarea instanţei pentru decizia de eliberare condiţionată a lui Babiuc: A participat la un cerc de lectură şi la programe religioase şi de e-Learning

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri, a participat în perioada detenţiei la numeroase activităţi şi programe, între care unul de educaţie religioasă, un curs de e-Learning şi un cerc de lectură, arată instanţa.

543 afișări
Imaginea articolului Motivarea instanţei pentru decizia de eliberare condiţionată a lui Babiuc: A participat la un cerc de lectură şi la programe religioase şi de e-Learning

Motivarea instanţei pentru decizia de eliberare condiţionată a lui Babiuc: A participat la un cerc de lectură şi la programe religioase şi de e-Learning (Imagine: Adel Haddad/Mediafax Foto)

Judecătoria Găeşti a motivat decizia din 19 decembrie prin care a dispus eliberarea condiţionată a lui Babiuc.

În documentul citat, judecătorul de caz arată că Babiuc, pe durata executării pedepsei, s-a comportat bine, a fost recompensat de patru ori şi nu a primit nicio sancţiune.

Instanţa precizează că Babiuc, până la formularea cererii de eliberare condţionată, avea de făcut 243 de zile de detenţie, respectiv o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare, iar el a executat, până la acel moment, 247 de zile. Din cele 247 de zile, Babiuc a făcut efectiv 213 zile de închisoare, iar alte 34 de zile au fost "câştigate" de fostul ministru "pe baza muncii prestate".

Astfel, se arată în documentul citat, Babiuc a participat constant la numeorase programe educaţionale şi a finalizat, până la momentul judecării cererii sale de eliberare condiţionată, programe precum "Adaptare pentru viaţa instituţionalizată", modulul "Mari imperii" şi modulul "Planeta Albastră".

Babiuc a mai participat, în Penitenciarul Găeşti, la mai multe dezbateri şi concursuri tematice, la o conferinţă, la un cerc de lectură, la o activitate de educaţie pe platforma e-Learning şi la o activitate susţinută de Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate. În plus, arată instanţa, el a luat parte la un program de educaţie religioasă şi la mai multe activităţi de grup moral religioase.

"Petentul a desfăşurat constant activităţi lucrative în cadrul bibliotecii penitenciarului, ceea ce i-a adus 34 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, aspect care denotă stăruinţa condamnatului în muncă", se arată în motivarea instanţei.

Judecătoria Găeşti a admis, în 19 decembrie, solicitarea de eliberare condiţionată formulată de Victor Babiuc

Cererea a fost înaintată în condiţiile în care Babiuc are 75 de ani, iar Codul penal prevede ca bărbaţii condamnaţi în vârstă de cel puţin 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Oficialii Biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că Judecătoria Găeşti a înregistrat recursul depus împotriva deciziei din 19 decembrie.

Imediat după decizia Judecătoriei, au adăugat sursele citate, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti nu au declarat recurs şi nu au contestat nici ulterior admiterea cererii de eliberare condiţionată.

În acest context, procurorii anticorupţie au transmis instanţei de judecată cererea de recurs, care a fost înregistrată, astfel că dosarul urmează să ajungă la Tribunalul Dâmboviţa, pentru soluţionarea contestaţiei.

Astfel, Babiuc va fi eliberat numai dacă Tribunalul Dâmboviţa va respinge recursul DNA.

Victor Babiuc, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, a fost întemniţat în 21 mai, el fiind încarcerat mai întâi la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava şi, ulterior, la Penitenciarul Găeşti.

În iulie, instanţa a decis că fostul ministru al Apărării poate executa pedeapsa în regim deschis.

Alături de Babiuc, în dosarul schimbului de terenuri au fost condamnaţi de instanţa supremă, în 20 mai, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici