Ne face alcoolul să vedem oameni mai frumoşi decât sunt în realitate? Mitul „paharelor de bere”, spulberat de un studiu

Descoperirea aparţine unui grup de cercetători americani, care însă au stabilit că alcoolul poate creşte încrederea în interacţiunile sociale.

753 afișări
Imaginea articolului Ne face alcoolul să vedem oameni mai frumoşi decât sunt în realitate? Mitul „paharelor de bere”, spulberat de un studiu

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Stanford Prevention Research Center din Palo Alto, California, publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, a dezminţit mitul efectului „paharelor de bere”, adică fenomenul conform căruia alcoolul îi face pe oamenii care sunt priviţi mai atrăgători decât sunt în realitate.

Contrar credinţei comune, des răspândită, se pare că consumul de alcool nu are nicio influenţă asupra percepţiei cuiva despre atractivitate. Studiul a implicat 18 perechi de prieteni bărbaţi, toţi în vârstă de 20 de ani, care au evaluat atractivitatea persoanelor prezentate în fotografii şi în videoclipuri.

Participanţilor li s-a spus că ar putea avea ocazia să interacţioneze cu unul dintre aceşti oameni într-un experiment viitor. Rezultatele au arătat că intoxicaţia cu alcool nu a avut niciun efect asupra părerii participanţilor despre atractivitatea altor persoane.

În esenţă, se pare că alcoolul nu poate afecta direct percepţia vizuală, ci mai degrabă creşte încrederea în interacţiunile sociale. Acest lucru ar putea explica ideea comună de „ochelari de protecţie pentru bere”, atribuind în schimb efectul alcoolului care sporeşte încrederea pe care i-o oferă, făcându-i pe oameni să-şi dorească să interacţioneze â.

Autorii sugerează că această descoperire ar putea avea implicaţii importante pentru terapeuţi şi pacienţi, ajutând oamenii să înţeleagă modul în care motivaţiile sociale se pot schimba în moduri potenţial dăunătoare pe termen lung, atunci când se consumă alcool.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici