Nechifor: Nu am cunoştinţă de demersuri ale Consiliului Judeţean pentru cumpărarea unui teren, oricum nu ne interesa

Şeful Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, spune că nu are cunoştinţă despre existenţa unor demersuri ale CJ pentru cumpărarea unui teren în localitatea Salcea, în apropiere de Aeroportul Suceava, adăugând că oricum instituţia nu ar fi fost interesată să cumpere o proprietate în zonă.

305 afișări
Imaginea articolului Nechifor: Nu am cunoştinţă de demersuri ale Consiliului Judeţean pentru cumpărarea unui teren, oricum nu ne interesa

Nechifor: Nu am cunoştinţă de demersuri ale Consiliului Judeţean pentru cumpărarea unui teren, oricum nu ne interesa (Imagine: Tiberiu Bujdei/Mediafax Foto)

Cătălin Nechifor a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX că a aflat despre aceste acuzaţii din presă şi că nu ştie despre ce este vorba.

El a spus că s-a interesat să afle cine este Paltin Sturdza şi ce proprietăţi are acesta în Salcea şi a aflat că are o proprietate pe drumul spre comuna Vereşti, aceasta fiind la o distanţă de şapte kilometri de aeroport.

Nechifor a mai spus că Paltin Sturdza ar mai avea un fost conac folosit de ”entităţi private”.

"Nu avem în plan achiziţionarea de terenuri şi, oricum, în nici un caz nu ne-ar fi interesat să achiziţionam o proprietate în acea zonă", a afirmat Nechifor.

Conform sursei citate, CJ Suceava a achiziţionat pentru Aeroportul Suceava mai multe terenuri la preţul pieţei.

Astfel, în anul 2009 a fost cumpărată o suprafaţă de 6,8 hectare la preţul de 6 lei pentru un metru pătrat din care 3,4 hectare pentru modernizarea pistei, iar restul pentru amplasarea unei noi aparaturi, performante, necesare pentru aterizarea aeronavelor. În noiembrie 2012, CJ Suceava a mai achiziţionat zece parcele care totalizau un hectar de teren pentru acces la facilităţile aeroportuare, la preţul de 9 lei/mp.

Nechifor a mai declarat că instituţia pe care o conduce a încheiat în anul 2012 achiziţiile de teren pentru dezvoltarea aeroportului.

"Cred că vom pune pe site-ul Consiliului un anunţ: În atenţia celor care vând conace şi terenuri: Nu cumpărăm!", a mai spus Nechifor.

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a fost abordat de Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu şi Sorin Iacob, cu sprijinul lui Aurel Olari, să achiziţioneze din bani publici o moşie a lui Paltin Sturdza, aflată în apropierea Aeroportului Suceava, potrivit procurorilor DNA. Informaţia a apărut în documente ale anchetatorilor din dosarul retrocedărilor.

"Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului 'Ştefan cel Mare' Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava", arată anchetatorii.

Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob, Aurel Olari şi Paltin Sturdza sunt puşi sub urmărire penală în dosarul retrocedărilor, instrumentat de DNA.

Începând cu anul 2013 şi până în prezent, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino, se arată în documentele citate.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul PSD Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covsna, să admită o cale extraordinară de atac şi să pronunţe o hotărâre în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza, naşul de cununie al parlamentarului. Astfel, cei doi magistraţi au dispus punerea în posesia lui Sturdza a 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol pe raza judeţului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina Romsilva de 303.888.615 euro.

Imediat după ce a obţinut această decizie, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Daniel-Constantin Călugăr, Ioan-Gheorghe Varga, Dan Bengescu şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru Sturdza, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului. Potrivit procurorilor, Hrebenciuc ar fi urmat să obţină 12.000 hectare din terenul forestier revendicat de Sturdza.

Totodată, susţin procurorii, începând cu anul 2013 şi până în prezent, Sorin Iacob a acţionat împreună cu Iosif Kadas pentru a obţine venituri prin ajutarea lui Dan Bengescu şi a membrilor grupului său să-şi atingă scopurile urmărite (urgentarea punerii în posesie şi eliberării titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească presupus frauduloasă a Tribunalului Covasna). De asemenea, ei au urmărit să obţină venituri prin facilitarea dobândirii în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite alte persoane, iar pentru atingerea scopului ilicit au cooptat persoane cu influenţă la nivel politic între care Aurel Olari şi Janica Poenaru.

Anchetatorii mai susţin că, în cursul anului 2013, Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pe directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, şi s-a deplasat la biroul acestuia, reproşându-i opoziţia la punerea în posesie a lui Sturdza. Întrucât Crăciunescu a refuzat să dea curs solicitării, Hrebenciuc i-a solicitat senatorului PSD Ilie Sârbu să îşi folosească influenţa faţă de directorul general al Romsilva, membru în acelaşi partid.

La rândul lor, Iosif Kadas, Sorin Ioan Iacob şi Ioan Mătăşel ar fi luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, reuşind să poarte o discuţie cu acesta "pe tema dorită", potrivit anchetatorilor. Korodi a negat că ar fi fost contactat de aceste persoane să facă presiuni la Romsilva, precizând că, dintre cei trei, nu îl cunoaşte decât pe Iosif Kadas, cu care a avut o scurtă discuţie în toamnă despre o cercetare a acestuia pe soluţii chimice.

Iosif Kadas şi Dan Costin Bengescu sunt arestaţi preventiv, iar Sorin Ioan Iacob şi Jenică Poenaru sunt arestaţi la domiciliu. Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, sunt cercetaţi sub control judiciar.

Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal senatorul Ilie Sârbu, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, Paltin Strudza, Aurel Olari şi Ioan-Gheorghe Varga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici