Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, acuzat de procurorii anticorupţie de o fraudă de 70 de milioane de euro, a reuşit să părăsească Europa în perioada în care un judecător a viciat procedura de emitere a mandatului, astfel că acuzatul a plecat în SUA.

86 afișări
Imaginea articolului Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti

Necolaiciuc, scăpat în SUA din cauza unei erori judecătoreşti (Imagine: gandul.info)

În 20 octombrie 2006, judecătorul Andi Malaliu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Mihai Necolaiciuc, în perioada în care acuzatul se afla în Austria.

Ulterior, la Tribunalul Capitalei, s-a constatat faptul că mandatul a fost dat fără ca apărătorul ales al lui Necolaiciuc să fie citat, astfel că a fost restituit dosarul Judecătoriei sectorului 1 pentru rejudecare.

Între timp, în baza mandatului de arestare din 20 octombrie 2006, Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui Necolaiciuc.

În 23 martie 2007, instanţa a decis retragerea mandatului de arestare internaţională emis pe numele fostului director general al CNFC-CFR, Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de arestare în vederea extrădării şi mandatul de arestare european.

Judecătoria sectorului 1 a luat această decizie, întrucât aceste documente au fost emise în baza mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul bucureştean Andi Malaliu în 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de către Tribunalul Bucureşti, care a constatat neîndeplinierea unor formalităţi procedurale.

Totodată, Judecătoria sectorului 1 a hotărât, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Necolaiciuc, pentru 30 de zile, termen care va curge din momentul punerii în executare.

În perioada rezolvării documentelor pentru încarcerarea lui Necolaiciuc, acesta a reuşit să obţină viză pentru Statele Unite şi a părăsit Europa.

Judecătorul Andi Malaliu a intrat în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii după o serie de sesizări privind modul de soluţionare a mandatului de arestare a lui Necolaiciuc, CSM a stabilit că acestuia nu i se poate imputa ceva.

Procurorul DNA care ceruse instanţei emiterea mandatului indicase fila dosarului (care conţinea 142 de volume) unde se afla delegaţia avocatului ales al lui Necolaiciuc, însă magistratul nu a observat şi a desemnat un apărător din oficiu, acest fapt atrăgând apoi anularea documentului şi, implicit, a celorlalte acte întocmite ulterior.

Urmărirea generală şi internaţională a fostului director general al CNCF-CFR Mihai Necolaicuc, acuzat de prejudicierea companiei cu aproape 70 de milioane de euro, nu a fost întreruptă niciun moment, susţine Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici