Negocierile între sindicate şi patronatul de la Dacia Piteşti au eşuat din nou

Negocierile între sindicatele şi patronatul de la SC Dacia Automobile Piteşti s-au încheiat luni la prânz cu un nou eşec, după ce conducerea societăţii a respins ca nerealistă propunerea de creştere a salariilor cu 550 de lei, astfel că greva generală va continua.

36 afișări
Imaginea articolului Negocierile între sindicate şi patronatul de la Dacia Piteşti au eşuat din nou

Negocierile între sindicate şi patronatul de la Dacia Piteşti au eşuat din nou (Imagine: Mediafax Foto)

Salariaţii de la Dacia Automobile Piteşti, aflaţi în a şasea zi de grevă generală, au solicitat, ca şi la negocierile trecute, creşterea salariilor cu 550 de lei, propunere care a fost respinsă ca fiind nerealistă, de către patronat, care şi-a menţinut oferta de creştere medie a veniturilor salariaţilor cu 250 de lei.

"Greva generală de la Dacia continuă, suntem în şasea zi, nu am ajuns la niciun rezultat. Au venit practic cu aceeaşi ofertă cu care nu am fost, bineînţeles, de acord. Continuăm protestul pe timp nelimitat", a declarat Nicolae Pavelescu, liderul sindical al SC Dacia Automobile.

Tribunalul Argeş se va pronunţa miercuri, 2 aprilie, asupra solicitării administraţiei societăţii Automobile Dacia de încetare a grevei generale. Motivele invocate de patronat vizează numărul insuficient de semnături pentru grevă şi prezentarea de către sindicate a unor revendicări ilegale, precum solicitarea participării salariaţilor la profit şi solicitarea vânzării către salariaţi, cu o reducere de 15 la sută, a unor autoturisme care nu sunt produse sau comercializate de Dacia Automobile.

Potrivit Direcţiei de Comunicare a Dacia Automobile, luni au participat la grevă 41,2% dintre muncitorii din schimbul I.

Liviu Ion, director de comunicare, îşi exprimase încrederea că negocierile de luni se vor desfăşura "sub semnul înţelepciunii".

Vineri, directorul executiv juridic al SC Automobile Dacia SA Piteşti, Mihai Acsinte, a declarat că greva generală a muncitorilor are "destule elemente care să demonstreze că este o manifestare ilegală", de la începutul negocierilor dorindu-se prelungirea acestora pentru a se ajunge la conflict.

"Supraaprecierea problemei salariale este, în opinia noastră, un abuz de drept şi vreau să vă mai spun că am sesizat încă de la începutul negocierilor că se doreşte prelungirea acestora pentru a se ajunge la un conflict. Iar această grevă, trebuie să o spunem, a fost anunţată încă de acum două luni, era programată de acum două luni, de atunci de când liderul BNS Dumitru Costin a declarat, în 12 februarie 2008, că urmează să se deplaseze la Mioveni pentru a pune la punct declanşarea conflictului de muncă", a declarat, într-o conferinţă de presă la Piteşti, directorul executiv juridic Mihai Acsinte.

Viceliderul sindicatului Dacia Automobile, Ion Iordache, consideră că reprezentantul administraţiei a ţinut vineri o conferinţă de presă "de prost gust", care vrea să fie "o modalitate de presiune asupra angajaţilor şi a sindicaliştilor de la Dacia care sunt trup şi suflet în grevă".

Negocierile de vineri dintre patronatul şi sindicatul de la Dacia Automobile SA Piteşti au eşuat, astfel că greva generală declanşată de angajaţii uzinei cu şase zile în urmă continuă.

Potrivit liderului sindicatului de la Dacia, Nicolae Pavelescu, cea de-a treia rundă de negocieri din această săptămână a durat două ore, iar oferta administraţiei a fost respinsă, sindicaliştii considerând că aceasta nu este realistă, "în conformitate cu productivitatea muncii foarte bună, înregistrată în uzină".

Aproximativ nouă mii de angajaţi ai Dacia Piteşti şi sindicalişti de la BNS au participat, joi, la un miting de protest la Mioveni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici