Nicolăescu: "Nu există nici măcar 0,01% riscul să nu se aducă medicamente"

Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, susţine că nu există riscul ca în România să nu se mai importe medicamente, spunând că "cei care vorbesc despre criză şi majorare de preţuri sunt cei care manipulează populaţia".

15 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: "Nu există nici măcar 0,01% riscul să nu se aducă medicamente"

Nicolăescu: "Nu există nici măcar 0,01% riscul să nu se aducă medicamente" (Imagine: Mediafax Foto)

Eugen Nicolăescu a criticat, duminică, la Ploieşti, presa centrală care a publicat titluri de genul "criză de medicamente", făcând un apel la ziariştii din presa locală să informeze corect populaţia.

"Eu înţeleg că uneori se doresc să se vândă titluri, să se facă ratinguri. Înţeleg asta. Dar nu înţeleg să fie stresaţi bolnavii şi nu înţeleg să li se inducă lucruri false bolnavilor şi pacienţilor. Cu asta nu pot să fiu de acord. Şi de aceea o să vă rog pe Dvs. să informaţi corect", a spus ministrul Sănătăţii, adresându-se ziariştilor din presa prahoveană.

El a explicat că, în urma discuţiilor de acum trei săptămâni cu importatorii şi distribuitorii de medicamente, unii dintre aceştia, "mai guralivi", au declarat în faţa presei că se gândesc să nu mai importe unele medicamente.

"Iar colegii dvs. din presa centrală nu i-au întrebat pe acei distribuitori şi importatori ce or să facă dacă nu mai importă. Ce-or să facă, or să importe şuruburi, or să aducă detergenţi sau altceva? Nimeni nu i-a întrebat. Poate fi altceva la mijloc, dar asta nu e problema mea. Problema mea e să încerc să vă conving pe dvs. de adevărul curat", a spus Nicolăescu.

Acesta a adăugat că, în situaţia în care unii importatori vor refuza să aducă în România unele medicamente, alţi importatori s-au arătat dispuşi să le aducă, producătorii internaţionali sunt dispuşi, la rândul lor, să vândă pentru că acesta le este interesul, iar ca ultimă soluţie Ministerul Sănătăţii poate apela la propria companie de import şi distribuţie, Unifarm, pentru a importa anumite medicamente.

"Cu alte cuvinte, încerc să vă explic că nu există nici măcar 0,01% riscul să nu se aducă medicamente în România. Ca atare, vă rog din suflet, informaţi corect cetăţenii că nu există acest risc, că nu există criză de medicamente şi medicamente vor fi în România", a spus Eugen Nicolăescu.

El le-a spus ziariştilor: "Cei care vorbesc de criză, cei care vorbesc de majorare sunt cei care manipulează populaţia şi eu vă rog să nu cădeţi în această pantă".

Întrebat de ce ministerul Sănătăţii nu a folosit până acum Unifarm pentru a importa alte medicamente decât cele pe care le importă şi distribuie de obicei (vaccinuri şi medicamente pentru boli rare, care se aduc în cantităţi mici) ministrul a răspuns că el crede în libera concurenţă şi în economia de piaţă, dar că "în clipa în care sunt competitori care sunt necinstiţi şi care încalcă regulile, atunci pot fi luate măsuri excepţionale, iar utilizarea Unifarm-ului este o măsură excepţională".

Ministrul Sănătăţii a mai dat asigurări că va continua menţinerea actualelor preţuri la medicamente până când "se va înţelege cu producătorii internaţionali şi cu cei români în ceea ce înseamnă menţinerea preţurilor şi reducerea lor, nicidecum creşterea preţurilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici