Nicolăescu: Preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 30 iunie

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a hotărât, joi, menţinerea preţului la medicamente la acelaşi nivel până la 30 iunie, aceasta fiind a treia îngheţare a preţului la medicamente din 2008.

17 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 30 iunie

Nicolăescu: Preţurile medicamentelor rămân neschimbate până în 30 iunie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am hotărât să păstrăm neschimbate preţurile la medicamente până la 30 iunie, iar în acest interval de timp vom analiza valorile produselor farmaceutice din ţările europene şi preţul lor de intrare în ţară", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai spus cã decizia a fost anunţată în cursul întâlnirii pe care a avut-o joi, la sediul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), cu reprezentanţii importatorilor şi distribuitorilor de medicamente.

"Măsura are o singură raţiune, şi anume nu dorim îngrădirea accesului cetăţenilor la tratament prin scumpirea medicamentelor. Importatorii şi distribuitorii solicită calcularea preţurilor medicamentelor la cursul actual euro-leu, ceea ce ar însemna o scumpire a medicamentelor cu aproximativ 10 la sută", a mai spus demnitarul.

În cadrul întâlnirii, ministrul Eugen Nicolăescu a prezentat programul pe care intenţionează să-l desfăşoare MSP pentru asigurarea unor reglementări în sprijinul populaţiei.

Săptămâna viitoare va fi programată o întâlnire cu producătorii, pentru discuţii referitoare la revizuirea preţurilor, în special a identificării posibilităţilor de nemajorare a acestora.

Ministrul Eugen Nicolăescu a comunicat decizia de prelungire a valabilităţii CANAMED până la 30 iunie, perioadă în care este preconizată apariţia noii liste de medicamente compensate, analizarea medicamentelor distribuite prin programele naţionale din punct de vedere al preţurilor, elaborarea unui sistem nou de calculare a preţurilor, modificarea ordinului de ministru care prevede reducerea cu cinci la sută a preţului CIP în sensul creării unei marje care să suporte deprecierea cursului de schimb valutar.

"Importatorii şi distribuitorii nu au manifestat, din păcate, răbdarea necesară pentru punerea în practică a acestui program şi au ameninţat că în urma unei analize a portofoliilor proprii, vor lua în calcul şi posibilitatea reducerii importului la unele medicamente pe care pretind că le vând în pierdere", potrivit unui comunicat de presă al MSP.

Referitor la această intenţie, MSP atrage atenţia importatorilor şi distribuitorilor că în Legea 95/2006, articolul 792 (2) se prevede că: "Deţinătorul unei autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament pus efectiv pe piaţă în România asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi persoanele autorizate să furnizeze medicamente, astfel încât nevoile pacienţilor din România să fie acoperite".

"În consecinţă, orice abatere de la lege va fi aspru sancţionată de MSP şi ANM, inclusiv cu retragerea autorităţii de punere pe piaţă şi se va conveni cu alte firme de distribuţie preluarea acelor medicamente", se mai precizează în comunicatul MSP.

Potrivit sursei citate, importatorii şi distribuitorii au comunicat că vor debloca depozitele şi nu vor mai sista livrările către farmacii deoarece "acestă formă de protest nu a impresionat pe nimeni", după cum au declarat chiar reprezentanţii companiilor prezente la discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici