Nicoleta Ţînţ: Maniera prin care se inoculează ideea că SIIJ e susţinută doar de magistraţii certaţi cu legea, „absolut regretabilă”

Maniera repetitivă în care se susţine că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este susţinută doar de magistraţii care au sau care au avut probleme cu legea este regretabilă, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CSM Nicoleta Ţînţ.

2332 afișări
Imaginea articolului Nicoleta Ţînţ: Maniera prin care se inoculează ideea că SIIJ e susţinută doar de magistraţii certaţi cu legea, „absolut regretabilă”

Nicoleta Ţînţ: Inocularea ideii că SIIJ e susţinută doar de magistraţii certaţi cu legea, „absolut regretabilă”

„Înţeleg interesul pe care îl manifestaţi faţă de subiectul existenţei SIIJ, însă la acest moment cred că nu este oportun să îmi exprim o opinie întrucât proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ se află în plin proces de analiză la instanţe şi parchete, opiniile acestora urmând să fie transmise către CSM până la data de 18.02.2020. Deşi suntem într-o astfel de etapă, am remarcat astăzi o intervenţie publică din partea Ministerului Justiţiei, exprimată de un secretar de stat, în cadrul unui interviu acordat unei publicaţii online - cred că este o modalitate cel puţin nepotrivită de lucru în relaţia cu sistemul judiciar”, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CSM.

Nicoleta Ţînţ a reamintit faptul că Înalta Curte s-a exprimat deja cu privire la reglementarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

„Maniera repetitivă prin care se inoculează ideea că SIIJ este o structura susţinută doar de magistraţii care ar avea sau ar fi avut probleme cu legea ori afirmaţia aceluiaşi secretar de stat de astăzi în sensul că “Magistraţii oneşti din această ţară nu au nevoie de SIIJ” sunt absolut regretabile. Reamintesc doar faptul că la ICCJ opinia exprimată de judecători în urma consultării realizate ca urmare a solicitării MJ a fost majoritară în sensul menţinerii, cu amendamente, a dispoziţiilor care reglementează activitatea acestei secţii”, a mai precizat magistratul.

Hotărârea Plenului CSM nr.225 din 15 octombrie 2019, disponibilă pe site-ul Consiliului, arată situaţia exactă a numărului dosarelor penale vizând magistrati în perioada 01.01.2014-31.07.2018, inclusiv în privinţa modalităţii de sesizare a DNA.

„Corect este sa fie avută în vedere toată această perioada, nu doar intervalul limitat de timp la care am observat ca s-a referit doamna secretar de stat (23.10.2017-23.10.2018). Ne dorim cu toţii o consultare reală pe acest subiect şi am convingerea ca sistemul judiciar are maturitatea necesară pentru a decide fără intervenţia factorului politic”, a mai spus preşedintele CSM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici