Noaptea Muzeelor în pandemie. Deschis până la ora 21

  • Peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara s-au înscris anul acesta
  • Pe 14 noiembrie are loc ediţia a XVI-a a Nopţii Europene a Muzeelor, în ciuda situaţiei pandemice.
  • Acţiunea se va desfăşura până la ora 21
357 afișări
Imaginea articolului Noaptea Muzeelor în pandemie. Deschis până la ora 21

Peste 60 de muzee şi operatori culturali s-au înscris pentru Noaptea Muzeelor

Muzeele şi spaţiile culturale sunt gata să abordeze Noaptea Europeană a Muzeelor şi în mediul online şi propun publicului diferite activităţi interactive pe reţelele sociale şi pe website-urile proprii.

Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor roagă muzeele şi organizaţiile culturale înscrise să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21.00, adaptate la noua legislaţie guvernamentală referitoare la activităţile cu public şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte.

Pentru siguranţa participanţilor, organizatorul Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă publicului să consulte oferta Nopţii Muzeelor actualizată pe https://noapteamuzeelor.org, precum şi canalele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate, pentru actualizări de ultim moment.

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. Situaţia este din ce în ce mai incertă, dar siguranţa oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcţie de măsurile impuse de către autorităţile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor şi organizaţiilor participante, am pregătit şi alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Reţeaua Naţională a Muzeelor propune două categorii de proiecte digitale dedicate muzeelor. Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov şi a altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Cele din zona Moldovei sunte realizate în colaborare Programul Naţional Cantus Mundi şi sunt practic povestite de copii din aceastăa imens proiect de integrare socială prin muzică.

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producţii create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naţional „Animaţii, Puzzle, Investigaţii… Vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu”, care îşi propun să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile unor muzee din comunităţi locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clişee şi preconcepţii.

Iniţiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR), fiind cel mai important şi extins eveniment muzeal dedicat publicului, aşteptat de acesta de fiecare dată cu mare interes.

Anul trecut, Noaptea Muzeelor a mobilizat peste 150 de muzee şi entităţi culturale diverse din toată ţara, care au interacţionat cu aproape 1.000.000 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
muzeu,
cultură,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici