Noi informaţii în cazul Cameliei Smicală, medicul român ai cărui copii au fost luaţi de statul finlandez

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri seară, referitor la cazul din Finlanda al Cameliei Smicală, aflat în litigiu, că aceasta nu poate solicita azil în interiorul Ambasadei României din Helsinki, întrucât nu se califică pentru acest lucru.

7388 afișări
Imaginea articolului Noi informaţii în cazul Cameliei Smicală, medicul român ai cărui copii au fost luaţi de statul finlandez

Noi informaţii în cazul Cameliei Smicală, medicul român ai cărui copii au fost luaţi de statul finlandez

„Cu privire la declaraţiile din spaţiul public ale doamnei Camelia Jalaskoski (fostă Smicală - n.r.) privind intenţia de a solicita azil în Ambasada României la Helsinki şi repatrierea sa împreună cu cei doi copii minori ai săi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În cursul zilei de astăzi (vineri - n.r.), ministrul Aacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul României la Helsinki să o contacteze de urgenţă pe doamna Jalaskoski şi să o invite la o discuţie, la sediul misiunii diplomatice, pentru a clarifica solicitările sale şi posibilităţile de asistenţă consulară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile”, au transmis reprezentanţi MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că ambasadorul României o contactase deja telefonic, vineri, pe Camelia Smicală, pentru a îi transmite disponibilitatea de a continua discuţiile cu privire la situaţia ei.

„Astfel, ambasadorul României la Helsinki, Răzvan Rotundu, a contactat-o telefonic pe doamna Jalaskoski şi a invitat-o la sediul misiunii pentru o discuţie clarificatoare. În cadrul conversaţiei telefonice, ambasadorul României la Helsinki, Răzvan Rotundu, a reiterat întreaga deschidere a Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv a misiunii diplomatice de a continua dialogul, asistenţa consulară şi demersurile în beneficiul doamnei Jalaskoski şi a celor doi minori, cetăţeni români, cu respectarea dreptului internaţional şi european şi a legislaţiei statului de reşedinţă”, potrivit sursei citate.

MAE adaugă că aceasta a refuzat invitaţia, „condiţionând derularea discuţiei în sediul Ambasadei de acceptarea solicitării sale de acordare de azil în Ambasadă”.

Astfel, în contextul solicitării Cameliei Smicală de acordare de către statul român a azilului, MAE face următoarele precizările:

„- Azilul este o formă de protecţie acordată de către un stat pe teritoriul său (deci nu în interiorul unei Ambasade, al cărei teritoriu, în dreptul diplomatic actual nu este echivalent cu teritoriul statului de care aparţine) unei persoane având cetăţenia unui alt stat sau unui apatrid şi vizează protejarea persoanei în cauză în situaţiile în care viaţa, integritatea fizică sau libertatea acesteia ar fi ameninţate pe motivul apartenenţei la o rasă, religie, naţionalitate, la un anumit grup social sau pentru opinii politice;

- Întrucât doamna Camelia Jalaskoski este cetăţean român, această formă de protecţie nu este aplicabilă în cazul său;

- Conceptul de azil nu poate fi invocat în relaţia dintre statele membre ale Uniunii Europene, având în vedere că Uniunea Europeană plasează protejarea drepturilor fundamentale printre valorile sale. Norma UE în materie, respectiv Regulamentul (UE) nr. 604/2013, se referă exclusiv la cererile formulate de cetăţeni ai unui stat terţ (stat non-membru UE) sau de apatrizi”, a mai arătat sursa menţionată.

Totodată, ambasadorul României la Helsinki a exprimat întreaga disponibilitate a Ambasadei României la Helsinki de a prelua cererile de eliberare a unor documente de călătorie pentru cei doi minori, după prezentarea documentelor necesare şi cu îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de lege.

MAE mai menţionează că „situaţia doamnei Camelia Jalaskoski şi a celor doi copii minori ai acesteia se află în mod constant în atenţia prioritară a Ministerului Afacerilor Externe şi a Ambasadei României la Helsinki, care a întreprins, încă din anul 2016, multiple demersuri de asistenţă consulară pe lângă serviciile locale de protecţie a copiilor, autorităţile judiciare competente, Ministerul Afacerilor Externe şi alte autorităţi centrale finlandeze”, conchide comunicatul de presă.

Reacţia MAE vine după ce Camelia Smicală a scris, vineri, pe Facebook, că este din nou acuzată că ar vrea să îşi fure copiii, fiindcă a cerut ajutorul României. Ea a adăugat că cei doi copii solicită să fie aduşi în România, prin urmare nu ar putea fi vorba despre o răpire.

„Am fost până în faţa ambasadei. Ambasadorul a spus că nu ne poate găzdui în ambasadă, dar că mă invită la discuţii. Bănuiesc ca a anunţat poliţia care ne-ar fi aşteptat la poartă ambasadei. Socialul a sunat şi a spus ca din acest moment nu mai vad şi nu voi mai vorbi cu copiii vreodată. Maria este la carceră şi nu are voie să vorbească măcar cu avocatul ei. Mă acuză iar că aş fi vrut sa fur copiii, pentru faptul că am cerut ajutorul României. Copiii cer sa fie duşi în România, deci, chiar şi dacă ar fi fost adevărat, nu ar fi fost vorba despre răpire. Aş fi avut milioane de posibilităţi să fur copiii dacă aş fi dorit. Nu am dorit asta. Pentru siguranţa lui Mihai, el s-a dus la un prieten (nu ştiu unde) iar eu sunt terminată. Repet, Maria este la carceră, fără a avea dreptul de a vorbi măcar cu avocatul ei. Poliţia finlandeză ne vânează”, a scris Camelia Smicală, vineri, pe Facebook.

În 2015, Camelia Smicală, medic din Piatra-Neamţ, locuia în Finlanda şi era căsătorită cu un cetăţean finlandez, care o abuza, iar femeia a ameninţat că pleacă de acasă, împreună cu cei doi copii. Soţul a anunţat, însă, serviciile sociale şi astfel au fost luaţi copiii, în urma unei descinderi în forţă.

Taguri:
mae,
smicală,
finlanda

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici