Noi negocieri eşuate între sindicatul şi patronatul de la Dacia Piteşti

Negocierile între sindicatele şi patronatul de la SC Dacia Automobile Piteşti au eşuat din nou, marţi, astfel că greva generală declanşată de muncitorii uzinei în urmă cu nouă zile continuă.

27 afișări
Imaginea articolului Noi negocieri eşuate între sindicatul şi patronatul de la Dacia Piteşti

Noi negocieri eşuate între sindicatul şi patronatul de la Dacia Piteşti (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii sindicali afirmă că la negocierile de marţi patronatul a oferit o creştere salarială cu 20 de lei, cu condiţia ca muncitorii să renunţe la biletele de tratament, situaţie pe care sindicaliştii nu au acceptat-o.

"Nu puteam să fim de acord cu o asemenea condiţie, biletele de tratament sunt un drept câştigat, salariile sunt altceva. Noi vrem o creştere salarială cu 550 de lei şi bilete de tratament pentru că muncim. Nu putem aduna mere cu pere pentru ca oferta să pară mai bogată. Practic am rămas în acelaşi punct cu discuţiile. Continuăm greva generală, nu avem încotro", a declarat Nicolae Pavelescu , liderul sindical de la Dacia Automobile.

Administraţia SC Dacia Automobile Piteşti a informat că un număr de 2.386 de salariaţi, reprezentând 40 la sută din cei prezenţi, marţi, la lucru în schimbul întâi s-au declarat în grevă. În 24 martie se declaraseră în grevă 3.025 de salariaţi, care în acel moment reprezentau 49 la sută din cei prezenţi la lucru în primul schimb.

Liderii sindicali susţin, însă, că listele de semnături atestă că 76 la sută dintre muncitori s-au declarat iniţial pentru începerea grevei generale, iar zilnic aproximativ o sută de angajaţi s-ar alătura protestului.

"Am depus listele la tribunal şi o să vedeţi că din cei 8.900 de membrii de sindicat au semnat pentru greva generală 7.664 de persoane, adică 76 la sută din muncitori. Legea ne cere să avem semnături de la cel putin 51 la sută din numărul total de membri pentru a începe protestul. Noi avem 76 la sută. Asta iniţial, pentru că zilnic alţi o sută de sindicalişti semnează şi se declară solidari cu greva", a declarat, marţi, viceliderul sindical Ion Iordache.

Tribunalul Argeş se va pronunţa miercuri, 2 aprilie, asupra solicitării administraţiei societăţii Automobile Dacia de încetare a grevei generale. Motivele invocate de patronat vizează numărul insuficient de semnături pentru grevă şi prezentarea de către sindicate a unor revendicări ilegale, precum solicitarea participării salariaţilor la profit şi solicitarea vânzării către salariaţi, cu o reducere de 15 la sută, a unor autoturisme care nu sunt produse sau comercializate de Dacia Automobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici